Home [njuz] 2008. međunarodna godina jezika

2008. međunarodna godina jezika

36
0

 Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2008. proglasila međunarodnom godinom jezika i sve aktivnosti na tom planu koordiniraće UNESKO, najavila je danas Kancelarija UNESKO u Veneciji, odnosno njen Regionalni biro za nauku i kulturu u Evropi (BRESCE).

UNESKO je pozvao sve vlade, ostale organizacije UN, obrazovne i ostale profesionalne institucije da još više poštuju, zaštite, podstiču i promovišu sve jezike, a naročito one ugrožene.

Najbitnije od svega je, kako je ocenio generalni direktor UNESKO-a Koićiro Macura, širom promovisati ideju o 'pitanju jezika', navedeno je u saopštenju Kancelarije UNESKO-a u Veneciji.

Kao faktor socijalne integracije jezici igraju stratešku ulogu u iskorenjavanju siromaštva i gladi, u podršci literaturi, učenju i životnoj veštini, čine osnov za ostvarenje univerzalnog osnovnog obrazovanja, smatraju u UNESKO.

"Zajednički cilj je osigurati važnost lingvističke raznolikosti i multilingvizam u obrazovnim, administrativnim i pravnim sistemima, kulturnom istraživanju i medijima, kao i da sajberprostor i tržište budu priznati na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou", navedeno je u saopštenju.

Izvor:b92