Home [njuz] Ponovo master zbrka

Ponovo master zbrka

32
0

 Pitanje izjednačavanja statusa diplomiranih i master očigledno još dugo neće biti rešeno. Na jučerašnjoj sednici u Kragujevcu, Konferencija univerziteta Srbije potvrdila je odluku kojom su izjednačena prava diplomiranih i mastera, ali to ne znači da su zvanja ista i da diplomirani imaju prohodnost ka doktorskim studijama.

Međutim, u Studentskoj uniji Srbije kažu da je ova odluka potpuno suprotna odluci Skupštine Srbije i da zanemaruje autentično tumačenje zakona. Ipak, Studentska unija poručuje studentima da ne brinu jer, kako kažu, poslednju reč ne daje KONUS već Ministarstvo prosvete.

Član izvršnog odbora Studentske unije Srbije Nemanja Stamenčić kaže da je odluka KONUS-a potpuno suprotna odluci Skupštine Srbije o izjednačavanju statusa diplomiranih i mastera.
On tvrdi da je ovo pokušaj da se potpuno obesmisli i omalovaži autentično tumačenje zakona.

Kako kaže, iako je KONUS zvanično potvrdio da su njihova prava izjednačena, diplomirani i masteri pre svega nemaju izjednačeno zvanje, odnosno diplomirani studenti svoje diplome ne mogu automatski da zamene masterima, već se od njih traži da polažu dodatne ispite. KONUS to objašnjava time da pravo master nije stečeno pravo diplomiranih.

Takođe, nisu ravnopravni ni uslovi za upis doktorskih studija. Diplomiranim studentima biće potrebna veća prosečna ocena nego masterima, a biće im uvedeni i dodatni ispiti.
Nemanja Stamenčić ipak poručuje studentima da ne brinu, jer će, kako kaže, poslednju reč dati Ministarstvo prosvete koje je obećalo da će država intervenisati ako se ne primenjuje autentično tumačenje zakona.

"U sredu ćemo se sastati sa ministrom Zoranom Lončarom. On nam je obećao da će država odreagovati. Nadamo se da će stati iza 450 000 visokoobrazovanih građana Srbije", kaže Stamenčić.

On tvrdi da na današnjoj sednici KONUS-a ni sama profesorska zajednica nije bila jedinstvena u donošenju ove odluke. Dok je Niški univerzitet za izjednačavanje statusa diplomiranih i master, Beogradski i Novosadski to koče, a Kragujevački je neodlučan.

Studentska unija Srbije sada očekuje reakciju države, a ako bude neophodno, studenti najavljuju da će sudskim putem zatražiti zaštitu svojih prava.

Izvor: Studio B