Home [njuz] Negujemo kulturu dijaloga i tolerancije

Negujemo kulturu dijaloga i tolerancije

54
0

 Rektorka Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Radmila Marinković-Nedučin među dobitnicima je nagrade “Ličnost godine”, koju dodeljuje Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a priznanje joj je pripalo za unapređenje obrazovnog procesa nacionalnih manjina na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Ovu nagradu rektorka Marinković-Nedučin doživljava kao priznanje čitavom Univerzitetu i, kako kaže u izjavi za “Dnevnik”, “kao podsticaj konceptu modernog univerziteta, okrenutog svom okruženju i demokratskim vrednostima koje postoje na Univerzitetu”.

– Naš univerzitet neguje kulturu dijaloga, tolerancije i prepoznavanja potreba svog okruženja, što je, pored dva stuba- obrazovanja i nauke, treći stub, koji je uporište Univerziteta. Zato i ovo priznanje OEBS-a, doživljavam i kao priznanje svom okruženju, odnosno Univerzitetu u Novom Sadu. Nadam se da možemo da garantujemo da će Univerzitet u Novom Sadu, kao uspešna institucija, nastaviti da se razvija u tom pravcu. Posebno želim da istaknem da naše orkuženje, koje je multikulturno i multietničko, podrazumeva našu stalnu brigu za negovanje i jezika, i kultura nacionalnih zajednica Vojvodine.

Na Univerzitetu u Novom Sadu, jedinom državnom univerzitetu u Pokrajini, jezici, književnosti i kulture nacionalnih zajednica Vojvodine izučavaju se i neguju još od osnivanja prvih fakulteta 1954. Tada je na Filozofskom fakultetu osnovana Katedra za mađarski jezik i književnost (danas Odsek za hungarologiju), a zatim su na istom fakultetu osnivane katedre (danas odseci) za slovački jezik i književnost (1961), rumunski jezik i književnost (1974) i rusinski jezik i književnost (1975). Obrazovanje učitelja i vaspitača i na mađarskom i slovačkom jeziku godinama je negovao Pedagoški fakultet u Somboru, a prošle godine Univerzitet je osnovao poseban Učiteljski fakultet na nastavnom mađarskom jeziku u Subotici. Takođe, višegodišnja je praksa na fakultetima UNS-a da kandidati za upis na studije mogu, po sopstvenoj želji, da polažu prijemni ispit na svom maternjem jeziku- mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom.

Na Filozofskom fakultetu već četiri godine organizuje se, s velikim uspehom, jednosemestralna Škola romologije, a namera je da se ona institucionalizuje i da se osnuje katedra za romski jezik i kulturu. Takođe, organizuje se zajednička nastava na mađarskom jeziku iz takozvanih opštih predmeta, sociologije, psihologije, pedagogije za studente s nekoliko fakulteta, a, ako bude dovoljno zainteresovanih studenata, ovakva nastava organizovaće se i na drugim jezicima.

Univerzitet je prošle godine izdao i specijalnu brošuru “Vodič kroz Bolonjski proces” na sedam jezika nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini… Rektorka posebno naglašava da i u ovom domenu univerzitetskog rada, posvećenom unapređivanju obrazovnog procesa nacionalnih manjina, Univerzitet u Novom Sadu ima izvanrednu podršku Izvršnog veća Vojvodine i resornih sekretarijata.

– Nastojimo da sve informacije i dostupnost naših programa učinimo vidljivim i pružimo veće mogućnosti da svako može prema svom opredeljenju, i u skladu s opštim principima kvaliteta i onog što čini univerzitetsku nastavu, da ostvari svoje želje- ističe rektorka Radmila Marinković-Nedučin.
Izvor: Dnevnik