Home [njuz] (Ne) spavaj mala moja

(Ne) spavaj mala moja

60
0

 Studenti Beogradskog univerziteta koji stanuju u domovima na prenoćište ne mogu da prime osobu suprotnog pola, iako nikakva zvanična zabrana ne postoji. Ovo pravilo ne važi jedino u slučaju kada je reč o užoj porodici. Odlukom Studentskog centra, donetom početkom decembra

akademcima je dozvoljeno da na prenoćište prime i one sa kojima nisu u krvnom srodstvu. U praksi, međutim, ova odluka isključuje ljubavne partnere.

U Centru takvu neformalnu zabranu pravdaju – mogućim neodobravanjem roditelja "domaca".

– Svaki upravnik ima pravo da proceni da li će odobriti prenoćište, ali se podrazumeva da muško ne može da spava u ženskoj sobi i obrnuto – kaže pomoćnica direktora za smeštaj Studentskog centra Dragana Vujačić. – Ne možemo to da dozvolimo, šta bi na to rekli njihovi roditelji.

Studenti, ipak, pronalaze razne načine da zaobiđu ovu "zabranu". Svog dečka, odnosno devojku, formalno će prijaviti na prenoćište kod kolega istog pola. Sa potvrdom o prijavi, posetioci se mogu kretati slobodno po domu, a da pritom ne krše nikakva pravila.

– Dogovorila sam se sa drugom da njegovoj devojci ja prijavim prenoćište, a mom dečku on – kaže studentkinja Ana Popović. – Inače, ta zabrana je potpuno besmislena, jer mi nismo deca. Zašto bi Studentski centar određivao ko može da spava kod mene? To je lažni moral.

U nekim domovima upravnici, ipak, ostavljaju mogućnost studentima da lično prijave prenoćište svom partneru. Tada se "noćni boravak" plaća od 50 do 170 dinara, u zavisnosti od kategorije sobe.

– Nemam ništa protiv toga, osim u slučaju kada cimerima iz bilo kog razloga smeta da u njihovoj sobi prenoći osoba suprotnog pola – kaže upravnik doma "Patris Lumumba", Darko Minić. – Inače ne vidim razlog zbog kojeg bismo ograničavali studente.

BROJKE
11 studentskih domova u Beogradu
9.558 mesta u domovima

BRAK
Studenti  koji su u braku ranije su mogli da stanuju u istoj sobi. Sada je, međutim, i to zabranjeno. Venčani list više nema nikakvu vrednost na raspodeli za smeštaj u studentskim domovima.

PETICIJA
Upravnik doma "4. april" Branislav Glođević kaže da će dom studentima, ukoliko napišu peticiju u kojoj traže da se dozvole muško – ženska prenoćišta, izaći u susret jer, kako ističe, poštuje odluku većine.

Međutim, Dragana Vujačić smatra da čak i u slučaju peticije, studentima to ne bi bilo odobreno.

Izvor: Večernje novosti