Home [njuz] Grad srpsko-nordijskog prijateljstva

Grad srpsko-nordijskog prijateljstva

56
0

 Na poziv opštine Obrenovac juče je ovu beogradsku opštinu posetio novi finski ambasador, njegova ekselencija Kari Veijalainen, sa suprugom. Predsednik opštine Nebojša Ćeran sa saradnicima je upoznao finskog ambasadora sa perspektivom razvoja Obrenovca, kao i o ostvarenoj saradnji s nordijskim zemljama i mogućnostima unapređenja te saradnje sa Finskom.

U Obrenovcu (i u Beogradu) već pet godina postoje kursevi finskog jezika, ali i dve godine švedskog. Obrenovac će biti sedište Finsko-srpskog društva prijateljstva za Srbiju. Idućeg leta u finskom gradu Kanusu biće otvorena izložba slika obrenovačkih slikara, a jedan finski slikar iz mesta Toholampi, u kome svakog leta učenici finskog jezika iz Obrenovca i Beograda borave kao gosti u porodicama radi usavršavanja finskog, učestvovaće u obrenovačkoj slikarskoj koloniji. Takođe se radi i na izdavanju po jedne reprezentativne zbirke književnih tekstova obrenovačkih, odnosno književnika iz Toholampija.

Posebno je bilo reči o ideji da se u Obrenovcu otvori regionalni Nordijski kulturni centar koji bi građane Obrenovca i okoline podsticao na upoznavanje kulture nordijskih zemalja i naše zemlje u tim zemljama. Dečji ansambl Kulturno-umetničkog društva „Nikola Tesla“ priredio je u čast finskog ambasadora i njegove supruge mini koncert narodnih igara. Finski ambasador Kari Veijalainen je izrazio zadovoljstvo ovom posetom i spremnost finske ambasade da aktivno podrži nordijsku orijentaciju Obrenovca.

Izvor: Glas javnosti