Home [akcija] Plavi krug oko Ade – 12.maraton i trka podrške obolelima od dijabetesa

Plavi krug oko Ade – 12.maraton i trka podrške obolelima od dijabetesa

96
0

U okviru obeležavanja predstojećeg Svetskog dana dijabetesa (14. novembar), Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“ organizuje tradicionalan 12. maraton i trku podrške osobama obolelim od dijabetesa. Ovaj izuzetno važan sportski događaj održaće se 12. novembra na Adi Ciganliji. Start maratonske trke je kod Bandžija, u 10 časova dok trka podrške startuje u 12 časova.

Interesovanje za ovaj sportski događaj svake godine je sve veće što govori i podatak da će na Adi učestvovati preko 1105 trkača/ca iz cele Srbije, Hrvatske, Makedonije,  Crne  Gore i Bosne i Hercegovine koji će istrčane kilometre posvetiti osobama obolelih od dijabetesa, kao znak podrške. Ovo je povećanje od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ovaj maraton je poseban jer će pored sportista i rekreativaca učestvovati i osobe koje imaju dijabetes i koje će zajedno sa ostalim maratoncima istrčati 42,195km. Na ovaj način, na ličnom primeru, pokazaće da ne postoje granice u životu sa dijabetesom. Ovo je snažna poruka svim osobama koje žive sa ovim zdravstvenim problemom – da mogu da postignu šta god požele, uz pravilnu regulaciju dijabetesa. Maraton spada u visoke fizičke napore za telo, a osobe sa dijabetesom koje ga trče pokazuju da su pravi borci i velika su motivacija i odličan primer.

U okviru sportske manifestacije održava se trka podrške koja je otvorena za sve koji žele da podrže osobe sa dijabetesom. Dužina kruga je 7700 metara, a može se preći šetanjem, trčanjem ili na rolerima. Na ovaj način podsećamo javnost koliko su fizička aktivnost i zdrav način života važni u sprečavanju pojave dijabetesa kao i u dobroj regulaciji.

Medicinska pomoć će biti obezbeđena duž čitavog kruga, uz prisustvo aktivista Crvenog krsta Novi Beograd i ekipe Hitne pomoći Bel Medica. Na usputnim punktovima za osveženje će biti raspoređeni volonteri koji će meriti nivo šećera u krvi.