Home [konkursi] Konkurs za predstavnike i predstavnice mladih u Savetu za mlade Vlade Republike...

Konkurs za predstavnike i predstavnice mladih u Savetu za mlade Vlade Republike Srbije

235
0

KONKURS ZA PREDSTAVNIKE I PREDSTAVNICE MLADIH 

U SAVETU ZA MLADE

Priključi se Nacionalnom Savetu za mlade

prijavom na konkurs koji raspisuje Savez izviđača Srbije!

Prema Zakonu o mladima, Vlada Republike Srbije, na predlog Ministarstva turizma i omladine, a u skladu sa propisima koji uređuju rad Vlade, obrazuje Savet za mlade kao savetodavno telo koje podstiče i usklađuje aktivnosti u vezi sa razvojem, ostvarivanjem i sprovođenjem omladinske politike i predlaže mere za njeno unapređivanje.

Savet za mlade broji oko 50 članova i u njegovom sastavu nalaze se predstavnici organa državne uprave (različitih ministarstava u čijem su delokrugu oblasti od interesa za mlade), pokrajinskog organa uprave nadležnog za pitanja mladih, predstavnici kancelarija za mlade, zajednički predstavnik nacionalnih saveta nacionalnih manjina, ugledni stručnjaci i predstavnici udruženja mladih, udruženja za mlade I njihovih saveza, koji se biraju na predlog krovnih saveza.

Savez izviđača Srbije je sticanjem statusa Krovnog saveza stekao pravo da predloži ukupno 9 predstavnika Saveta za mlade, od čega će se 5 izabrati putem ovog Konkursa.

Čime se konkretno bavi Savet za mlade i kako funkconiše?

Savet za mlade funkcioniše kroz organizovanje periodičnih sastanaka forumskog tipa na kojima se razmatraju pitanja od interesa za mlade u Republici Srbiji poput: sadržaja Zakona o mladima i drugih zakona koji direktno ili posredno utiču na položaj mladih u društvu zagovarajući njihove promene koje su u interesu mladih, ostvarenja i ispunjenosti Nacionalne strategije za mlade i sadržaja buduće Strategije, zatim se u okviru Saveta obrazuju stručni timovi za određena pitanja u vezi sa mladima, planiraju godišnje teme od interesa za mlade i na drugi način sugeriše, ukazuje i deluje u cilju ostvarenja što boljeg i jednakog položaja mladih u svim delovima naše zemlje.

Šta se očekuje od članova Saveta za mlade nakon izbora na konkursu Saveza izviđača Srbije?

  • Da budu redovni i aktivni na sastancima Saveta za mlade, kao i na konsultativnim sastancima koje organizuje Savez izviđača Srbije.
  • Da zastupaju interese mladih, tako što zapažaju, ispituju i promišljaju potrebe mladih, a zatim zaključke i aktuelna pitanja predlažu u agendu Saveta.
  • Da budu u svakom smislu konstruktivni članovi društva, kao što nalaže i izviđačka misija.

Kriterijumi za prijavu na konkurs:

Uslovni kriterijumi

Kandidat ili kandidatkinja treba da:

  • u trenutku otpočinjenja mandata bude uzrasta od navršenih 15 godina do navršenih 30 godina života;
  • bude državljanin/ka Republike Srbije;
  • bude aktivan/a član/ica organizacije mladih ili za mlade, koja je upisana u Jedinstvenu evidenciju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza;
  • nije funkcioner/ka političke partije;
  • nije predstavnik/ca organa državne uprave, pokrajinskog organa uprave, kancelarije za mlade i predstavnik/ca nacionalnih saveta nacionalnih manjina;
  • se nije prijavio/la na konkurs drugih Krovnih saveza.

Vrednosni kriterijumi

Kandidat ili kandidatkinja ostvaruje prednosti pri selekciji ukoliko:

  • je upoznat/a sa vrednostima volonterizma, aktivizma I neformalnog obrazovanja i njihovim značajem za opšti društveni razvoj i ima praktična iskustva u ovim oblastima u trajanju od najmanje 2 godine;
  • ima direkna iskustva u radu sa mladima na lokalnom i/ili nacionalnom nivou od najmanje 2 godine i ima uvid u potrebe mladih;
  • je aktivno koordinirao/la ili učestvovao/la u kreiranju, sprovođenju i evaluaciji omladinske politike na lokalnom i/ili nacionalnom nivou u trajanju od najmanje 2 godine;
  • je učestvovao/la u kreiranju i sprovođenju programa ili projekata usmerenih na ostvarivanje ciljeva Nacionalne strategije za mlade;
  • ima iskustvo u zagovaranju politika koje se odnose ili su u vezi sa interesima mladih;
  • je upoznat/a sa radom nacionalnih i lokalnih subjekata omladinske politike kao i sa društvenim i političkim kontekstom u državi.

Prijava na konkurs i rok za prijavu:

Ukoliko si rešen/a da doprineseš boljitku mladih u Republici Srbiji, potrebno je da dostaviš:

  • Popunjen, potpisan i skeniran PDF formular prijave, koga možeš pronaći OVDE;
  • Popunjen, potpisan i overen PDF formular preporuke organizacije čiji si član/ica, koga možeš pronaći OVDE;
  • Biografiju (CV) u PDF formatu, u slobodnoj formi;
  • Ukoliko si mlađi/a od 18 godina, potreno je da dostaviš saglasnost roditelja/staratelja za prijavu na konkurs, koju možeš pronaći OVDE.

Sve dokumente potrebno je dostaviti e-mejlom na adresu konkurs@izvidjaci.rs najkasnije do 29. januara 2023. godine, do 23.59 časova. Prijave koje pristignu nakon naznačenog roka neće biti razmatrane.

Način selekcije kandidata:

Sve pristigle prijave biće vrednovane od strane komisije Saveza izviđača Srbije.

Komisija će odabrati kandidate i kandidatkinje koji će ući u uži izbor, nakon čega će biti pozvani na intervju.

Selekcija kandidata i obaveštenje za prolazak u uži izbor obaviće se najkasnije u roku od 5 dana od završetka Konkursa. Konačni izbor kanidata obaviće se najkasnije 10 dana od završetka Konkursa.