Home [treninzi] Konkurs za novu generaciju liderskog programa BFPE – Godišnji seminar 2023

Konkurs za novu generaciju liderskog programa BFPE – Godišnji seminar 2023

193
0

Otvorene su prijave za 20. ciklus jednog od najprestižnijih programa političke edukacije i liderstva u Srbiji, koji od 2003. godine sprovodi Fondacija BFPE za odgovorno društvo (nekadašnji Beogradski fond za političku izuzetnost). Ukoliko želite da postanete deo programa koji su u prošlosti pohađali ministri, pomoćnici ministara, državni sekretari,  narodni poslanici, gradonačelnici, kao i istaknuti predstavnici biznis zajednice, medija i civilnog sektora, kao i akademije, detalji o prijavi se nalaze u nastavku teksta.

Selektovani kandidati garantuju različitost, svestranost i puno sjajnih kontakata i razmenu međusobnih iskustava i znanja, sjajni predavači sa jakih temama, veliko poštavanje kulture dijaloga!

Nikola Nešić, Narodni poslanik, poslanička grupa MORAMO – ZAJEDNO

Osnovne informacije o programu

Fondacija BFPE za odgovorno društvo program organizuje kao jedna od 21 članice Mreže škola za političke studije Saveta Evrope koje deluju u širem regionu Zapadnog Balkana i širem regionu Jugoistočne Evrope, uključujući Grčku i Tursku, ali i u Africi u državama poput Tunisa i Maroka.

Odabrani polaznici i polaznice ove godine će biti deo jubilarnog 20. ciklusa Godišnjeg seminara, koji ujedno označava i 20 godina postojanja Fondacije BFPE za odgovorno Društvo.

Godišnji seminar je jednogodišnji ciklus edukativnih aktivnosti namenjen generaciji mlađih političara, iz parlamenta, stranaka, kao i predstavnicima javne uprave i lokalne samouprave, nevladinih organizacija, medija, akademije i poslovnog sektora – osobama koje su ozbiljno započele svoje političke i profesionalne karijere i koji sagledavaju potrebu za učenjem i dodatnim usavršavanjem u poslu koji obavljaju.

Osnovni cilj programa je da omogući stalni razvoj i dijalog demokratski orijentisanih lidera i liderki u sferi politike i javnog života koji će na odgovoran način podsticati razvoj demokratske kulture i interkulturalnog dijaloga, a ujedno i unaprediti međupartijski dijalog i dijalog između različitih kultura u državi i društvu.

Polaznici i polaznice seminara će u toku 2023. godine učestvovati na tri nacionalna seminara koji će biti organizovani na različitim lokacijama u Srbiji. Sastavni deo programa su interaktivna predavanja i radionice, a posebno važan deo programa jeste i deo seminara predviđen za međusobno umrežavanje učesnika. Kako bi se osigurao prostor za otvoreni dijalog na osnovama međusobnog uvažavanja i poštovanja, svi seminari se odvijaju u skladu sa Četam haus pravilima. Najposvećeniji, najaktivniji i najbolji polaznici i polaznice će imati prilike da od 6. do 8. novembra 2023. godine učestvuju na Svetskom forumu demokratije u Strazburu. 

Predavači i treneri na seminaru su istaknuti stručnjaci iz Srbije i regiona, a prethodnih godina su naši polaznici imali prilike da, između ostalih, razgovaraju i čuju predavanja Brankice Janković (Poverenica za zaštitu ravnopravnosti), Srđana Bogosavljevića (Ipsos Strategic Marketing), Tanje Miščević (Ministarstvo za Evropske Integracije), Filipa Švarma (Nedeljnik Vreme), Valeske Eš (kancelarija specijalnog izaslanika vlade republike Nemačke za Zapadni Balkan), Mladena Ivanića (bivši član predsedništva BIH), Josipa Juratovića (član Bundestaga).

Godišnji seminar BFPE je imao veoma veliki značaj za mene. Sem novo-prikupljenog znanja o političkim procesima kod nas i u Evropi, omogućio mi je da dobijem drugačiju sliku o sebi i svojoj ulozi u društvu, kao i da popravim svoje komunikacijske veštine. Godišnji program BFPE je sjajna prilika za sopstveni rast, kao i za širenje mreže poznanika, prijatelja i budućih saradnika iz političkog i javnog života.

Jelena Berar, sekretar GrO Beograd Stranke slobode i pravde

Svaki od nacionalnih seminara ima svoju krovnu temu važnu za razvoj demokratske kulture društva, društvene kohezije, razvijanje kulture dijaloga, podsticanju ravnomernog ekonomskog i društvenog razvoja, pitanjima bezbednosti, spoljne politike i regionalne saradnje, kao i napretku Srbije u procesu integracije u EU, ali i trenutnim i novim izazovima poput energetske krize, zaštite životne sredine.

Savet Evrope će polaznicima koji budu uspešno završili ciklus Godišnjeg seminara dodeliti poseban sertifikat/diplomu.


Osnovne informacije o seminaru:

  • seminari će biti održani tokom 2023. godine uživo. O terminu i načinu rada svi primljeni kandidati biće obavešteni na vreme;
  • Prvi seminar je planiran za početak marta 2023, drugi seminar je planiran za jun 2023 i treći seminar za septembar 2023.;
  • Polaznici i polaznice koji ne prisustvuju na prvom seminaru će se automatski smatrati isključenim iz programa;
  • Kako bi se uspešno završio program potrebno je da polaznici i polaznice uzmu aktivno učešće u najmanje dva nacionalna seminara;
  • generaciju će činiti ukupno 20 polaznika i polaznica;
  • Većinu troškova učešća u programu snose organizatori. BFPE će snositi troškove učešća na samom seminaru, smeštaja, obroka i organizovanog prevoza iz Beograda (autobus);
  • Polaznici i polaznice sami snose putne troškove sopstvenog prevoza u zemlji.

Uslovi za prijavu

Kandidati i kandidatkinje treba da ispune sledeće uslove:

  • da imaju između 25 i 45 godina;
  • najmanje tri godine iskustva u profesionalnoj karijeri;
  • da su ambiciozni i spremni da kontinuiranim učenjem grade svoju karijeru;
  • da su informisani o društvenim dešavanjima u Srbiji, imaju osnovno znanje o procesima evropskih integracija i regionalne saradnje;
  • da su spremni da stečena znanja primene u praksi;
  • poželjno je poznavanje engleskog jezika – (u slučaju da se pojedina predavanja u toku seminara odvijaju na engleskom jeziku, kao i puta u Strazbur);
  • Nakon isteka vremenskog perioda predviđenog za prijavu, sa učesnicima koji budu odabrani u uži krug će biti organizovani online intervjui;
  • da, ukoliko budu izabrani, preuzimaju obavezu da učestvuju u radu svih seminara i svim ostalim aktivnostima

U cilju formiranja izbalansirane grupe polaznika i polaznica  po svim kriterijumima, posebno ohrabrujemo pripadnike biznis zajednice, akademije, žene i pripadnike/ce nacionalnih manjina da se prijave.

Po završetku seminara, polaznici i polaznice nastavljaju saradnju i komunikaciju kroz Alumni mrežu i različite programe i aktivnosti koje realizuje BFPE. Aktivnosti alumni mreže, koje su organizovane upravo na osnovu potreba i predloga alumnista i alumnistkinja, uključuju različite događaje na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, uz posebno podsticanje saradnje sa partnerskim školama članicama mreže škola političkih studija Saveta Evrope.

BFPE će nakon prikupljenih prijava kandidata i kandidatkinja, u procesu selekcije, izabrati polaznike i polaznice ovog ciklusa seminara. Odabrani kandidati i kandidatkinje biće na vreme obavešteni i pozvani na online intervju, nakon čega sledi finalna selekcija polaznika i polaznica. Potrebno je da kandidat/kandidatkinja popuni ONLINE PRIJAVU najkasnije do 29. januara 2023. Za sve dodatne informacije možete pisati svladisavljev@bfpe.org i lmilovanovic@bfpe.org.

ONLINE FORMULAR ZA PRIJAVU