Home [konkursi] 13. MikroFAF – CONTROVERSY EDITION – Otvoren konkurs za prijave filmova

13. MikroFAF – CONTROVERSY EDITION – Otvoren konkurs za prijave filmova

207
0

MikroFAF je međunarodni festival kratkog filma koji prikazuje filmove koje su napravili strastveni filmotvorci sa svih meridijana stvarajući u neograničenim stvaralačkim okolnostima, ali često u ograničenim produkcijskim uslovima. Kroz takmičarske i posebne programe promoviše umetničke slobode, fokusirajući se na nezavisni i gerilski film, inovativnost, lo-fi, eksperimentalne forme i stvaralačko samoorganizovanje.

Ove godine MikroFAF ima svoje trinaesto (neki bi rekli zloslutno) izdanje, što je u skladu s ovom godinom kao takvom, obeleženom zastrašujućim i mračnim perspektivama energetske krize, gladi, pa čak i nuklearne kataklizme. Ali mi želimo da prevaziđemo kletvu broja 13 i da oteramo maler. Prema nekim verovanjima, broj 13 označava kraj jednog i početak novog ciklusa. Takođe, postoji i kontroverza između kulturoloških verovanja da je to nesrećan i onih da je to zapravo srećan broj. I kako se mi sad snalazimo u tim burnim i protivrečnim vremenima? Da li okrećemo glavu na drugu stranu, suočeni sa svim kontroverzama oko nas, ili sledimo mišljenje drugih, ili pokušavamo da definišemo naše vlastito gledište?

Želeli bismo da vidimo vaše iskrene i beskompromisne odgovore na pitanja pokrenuta aktuelnim događajima u svetu, i njihove refleksije na vaše okruženje i vaš unutrašnji svet. Kako vi poništavate kletve, prkosite nepovoljnim izgledima i pobeđujete lošu sreću? Koja je vaša duhovna amajlija? Kako pomirujete vaše vlastite protivrečnosti i kako kormilarite kroz kontroverze ovog sveta? Kako (i da li uopšte) uspevate da ostanete čitavi u svetu koji se kreće kao da je zaturio kompas.

Pošaljite nam vaše filmske odgovore preko platforme FilmFreeway do 25. avgusta 2022.

Kategorije za koje možete prijaviti svoje filmove:

Kratki uradi-sam film. Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl.) nastale bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Nezavisni kratki film. Podrazumeva filmove koji ne odgovaraju uradi-sam kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

Juniorski film. Kategorija namenjena filmovima mladih autora, koji u momentu kreiranja svog filma nisu imali više od 18 godina.

Propozicije konkursa za 13. MikroFAF:

– Rok za dostavljanje filmova je 25. avgust 2022.

– Prihvatljivo trajanje filma je do 15 minuta.

– Maksimalan broj radova po autoru je 3.

– Ne postoje ograničenja u odnosu na zemlju porekla autora ili filma.

– Autor obavezno treba da naznači za koju kategorija prijavljuje film:

  • Uradi sam film – regionalna (ex-YU) selekcija
  • Uradi sam film – međunarodna selekcija
  • Nezavisni film – regionalna (ex-YU) selekcija
  • Nezavisni film – međunarodna selekcija
  • Juniorski film

– Filmovi koji nisu na srpskohrvatskom ili engleskom jeziku, moraju imati prevod (na jedan od ova dva pomenuta jezika).

– Prijava se vrši putem FilmFreeway platforme, a autori iz Eks-Ju zemalja mogu poslati svoje filmove i elektronskim putem (ukoliko nemaju nalog na FFW platformi), podizanjem filma na neki od platformi za deljenje velikih fajlova i slanjem podataka na e-mail festivala: mikro.faf@gmail.com. Podaci koje je neophodno dostaviti su: naziv filma kategorija za koju se prijavljuje, ime i prezime autora, godina i zemlja produkcije, kratak opis (maksimalno 500 reči) i trajanje filma, kratka biografija autora (maksimalno 500 reči), kontakt telefon i e-mail autora. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Napomena: Jednom prijavljen film nije moguće odjaviti; festival zadržava pravo na prikazivanje filma više puta kao deo selekcije svojih godišnjih programa, kao i na korišćenje isečaka ili fotografija iz filma u promotivne svrhe.

Srećno!

Vaš MikroFAF tim

13. MikroFAF organizuje Satibara iz Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS.

Za dodatne informacije pratite:

https://www.facebook.com/MikroFAF/
https://www.instagram.com/mikro_faf/?hl=en

www.satibara.com