Home [njuz] Traži se fakultet za malog genijalca

Traži se fakultet za malog genijalca

47
0

 Svaki fakultet ima svoju "zvezdu" među studentima – nekoga ko uvek zna svaki tačan odgovor, nadaren je za sve predmete, i ume da se duri kada ne dobija pohvale. Ali, šta raditi kada je taj student sedmogodišnje dete?Normalna škola bi za Ejnana Selesta Kolija bila dosadna – dečak već piše hemijske jednačine,

crta molekularne šeme, zna sve i svašta o radioaktivnosti. Naučne časopise i fakultetske knjige proučava kao od šale, a zanimaju ga i umetnost i muzika.

Otac Valentin je pisac, a majka Sijada umetnica. Mali Ejnan je prohodao sa šest meseci, a sa godinu dana već je sklapao složene rečenice.

Sa tri godine zanimali su ga višedimenzionalni oblici, čije je dvodimenzionalne senke crtao igrajući se i trenirajući mozak. Sa šest i po, preko interneta upustio se u proučavanje hemije.

Bilo bi sramotno, kako kaže jedan profesor sa Univerziteta u Singapuru, da ovo čudo od deteta izgubi entuzijazam za nauku jer mu nije omogućeno da razvija sposobnosti i maštu.

Zato su roditelji krenuli u potragu za univerzitetom koje će prihvatiti sedmogodišnjeg genijalca, koji – kad ne izučava neku tešku materiju – obožava da crta i gleda "Mister Bina".

Izvor: MONDO