Home [njuz] Zamena diploma izazvala bi haos

Zamena diploma izazvala bi haos

41
0

 Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) više neće raspravljati o odluci Skupštine Srbije o izjednačavanju statusa diplomirani i master, jer je parlament praktično usvojio odluku koju je KONUS doneo pre godinu dana. Odluka Skupštine Srbije je jasna – postoji ekvivalencija prava

 a ne diploma i svako ko hoće da menja svoju diplomu mora da prođe odgovarajuću zakonsku proceduru – kaže za Danas rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik KONUS Branko Kovačević.

Komentarišući predlog studentskih organizacija da fakulteti besplatno izdaju uverenja da su diplomirani i master jednaki, bez zamene diploma i polaganja dodatnih ispita, Kovačević kaže da "ne zna šta ta priča znači" i da "studenti na pogrešnim stvarima rasipaju energiju, umesto da se bave poboljšanjem uslova studiranja i reformom".

Predstavnici studentskih organizacija, međutim, napominju da studentima treba pisani dokaz da su prava diplomiranih i mastera izjednačena i da bi obrazac uverenja koje bi izdavali fakulteti trebalo da propiše Ministrstvo prosvete.

– Studenti traže neke dodatne garancije, ali to kod poslodavca ne postoji. On raspiše konkurs i primi koga hoće, a diploma je samo ulazak na posao i ništa drugo.
Vi morate da se dokažete na poslu i nikakva diploma iza koje ne stoji znanje ne može da vas zaštiti – ističe Kovačević.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Nedeljković kaže da se na ovoj visokoškolskoj ustanovi diplome automatski zamenjuju, jer fakultet traje pet godina, a da se odluka parlamenta odnosi samo fakultete na kojima studije traju četiri godine.
Prema njegovim rečima, ne može se priznati nekome da se školovao pet godina, ako je studirao četiri.

Dekan Medicinskog fakulteta Bogdan Đuričić kaže da odluka Skupštine Srbije nema reperkusije na ovaj fakultet, jer studije traju šest godina, ali naglašava da bi zamena diploma po automatizmu izazvala haos.
Đuričić kaže da se prava onih koji su diplomirali po ranijim propisima ne mogu ukinuti, ali da bi automatska zamena diploma najviše oštetila akademce koji su sada na bačelor studijama.
Đuričić pita da li bi sada svako ko je diplomirao od osnivanja Univerziteta u Beogradu trebalo da dobije diplomu mastera.

I dekan Ekonomskog fakulteta Marko Backović kaže da izjednačavanje prava ne znači zamenu diploma po automatizmu.
– Onaj ko ostvari master diplomu ima 300 poena, a onaj ko ostvari fakultetsku diplomu ima 240 poena. To su dve različite diplome i od početka smo protiv toga da se zamenjuju automatski.
Na Ekonomskom fakultetu smo odavno prešli na sistem bodova, a master diploma se jedino može dobiti na regularan način, odnosno kada se završe ispiti koji su predviđeni za dodatnih 60 bodova – kaže Backović.

Rektor Univerziteta u Nišu na strani studenata

Jedan do retkih profesora koji je stao na stranu studenata je rektor Univerziteta u Nišu Radoslav Bubanja. On za Danas ističe da izjednačavanje prava i statusa diplomiranih i mastera pretpostavlja i izjednačavanje u zvanjima i da je to "stvar elementarne logike".

Bubanja kaže da je svako drugačije tumačenje odluke Skupštine Srbije kršenje zakona i ocenjuje da oni koji se protive automatskoj zameni diploma "verovatno pokušavaju da reše materijalne probleme na svojim fakultetima, odnosno univerzitetima".

Izvor: Danas