Home [njuz] Ko hoće do mastera mora da plati zamenu diploma

Ko hoće do mastera mora da plati zamenu diploma

55
0

 Diplomirani će morati da plate fakultetima ako žele da zamene diplomu VII-1 stepena diplomom mastera, a koliko će ih to koštati, odlučivaće svaka visokoškolska ustanova posebno.Za sada su jedino Mašinski fakultet u Beogradu i Tehnološki u Novom Sadu decidirano potvrdili da će diplomiranima izdavati master.

Savet Univerziteta može uputiti preporuku o ceni, ali ona nije obavezujuća, kaže Neda Bokan, prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta.

– Svako ko ima diplomu, može da traži da je zameni za master. On će dobiti dvojezičnu diplomu, na srpskom i engleskom. Problem je što uz nju ide i dodatak u kojem treba da stoji šta on sve od znanja i veština poseduje.
Pravljenje dodatka je skupa i komplikovana procedura koja će, onog koji menja diplomu, koštati između 700 i 1.000 evra – kaže Miloš Nedeljković, dekan Mašinskog fakulteta.

Na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu diplomirani će takođe moći da zamene diplome, a to će ih koštati manje nego beogradske kolege.
– Još nismo odlučili kolika će biti cena, ali ne vidim razlog da to bude 1.000 evra – kaže Zoltan Zavargo, dekan Tehnološkog fakulteta.

S druge strane, gotovo svi fakulteti u Srbiji, sudeći po najavama, neće vršiti zamenu diploma, dok Pravni, FPN, Filozofski, FON, Poljoprivredni, Šumarski i Građevinski fakultet iz Beograda još nisu doneli konačnu odluku.
Kako nam je rečeno na ovim fakultetima, oni će tek razmatrati da li da dozvole automatsku zamenu diploma i ako dozvole, onda pod kojim uslovima i po kojoj ceni.

Stav Beogradskog univerziteta čekaju i na Filološkom i Hemijskom fakultetu jer po kriterijumima KONUS-a ni jedan njihov bivši diplomac neće moći da dobije master.
– Naši studenti pri zapošljavanju imaju ista prava kao masteri, ali naše studije traju samo četiri godine i nemamo diplomski rad, pa nećemo moći da im menjamo diplome za master – kaže Živoslav Tešić, dekan Hemijskog fakulteta.

Diplomci Biološkog fakulteta neće morati da upisuju master jer posle osnovnih studija imaju sasvim dovoljno poena za mastere, a ETF na to može da natera, kako kažu, eventualno „neko sa više instance".
Oni će najverovatnije izdavati diplomcima potvrde da su isto što i masteri.

Izvor: 24 sata