Home [njuz] Otvoren štand Srbije na prolećnom Sajmu knjiga

Otvoren štand Srbije na prolećnom Sajmu knjiga

50
0

 U četvrtak, 22. marta u prisustvu predsednika i predsedavajućeg upravnog odbora Sajma u Lajpcigu Wolfganga Marcina i ambasadora Srbije u Nemačkoj Ognjena Pribićevića svečano je otvoren štand Srbije na prolećnom Sajmu knjiga u Lajpcigu.
Ove je prvi put da Srbija nastupa na Sajmu u Lajpcigu, koji važi za jednu od najznačajnijih literarnih manifestacija u Evropi

Učešće Srbije na Sajmu knjiga u Lapcigu obezbedili su Ministarstvo kulture Srbije i Ambasada Srbije u Nemačkoj.

Sajam u Lajpcigu, drugi je po veličini u Nemačkoj, a samo prošle godine privukao je pažnju 126.000 ljubitelja književnosti.

Na ovoj uglednoj manifestaciji predstavljeno je preko 2000 izlagača iz oko 40 zemalja.

Ove godine program Sajma fokusiran je na književnost iz zemalja jugoistočne Evrope, pa je samim tim i štand Srbije privukao izuzetnu pažnju.

Prema rečima ambasadora Ognjena Pribićevića prvog dana Sajma nacionalni štand Srbije posetio je veliki broj predstavnika medija, kao i ljudi iz sveta kulture i diplomatije.

Štand Srbije prezentovao je u Lajpcigu izdanja naših autora prevedena na nemački jezik, izdanja Turističke organizacije, kao i katalog srpskih pisaca.

Tokom Sajma organizovan je i program "Mali jezici – velike literature", u okviru koga je održano čitanje dela "Slučaj Bremen" našeg pisca Dragana Velikića, koji će takođe u ponedeljak, 26. marta održati čitanje ovoga dela u Berlinu.

Sajam knjiga u Lajpcigu održava se ove godine od 22. – 25. marta.