Budi Coolturan 2020.

0

Studentska organizacija ESTIEM, lokalna grupa Beograd, jubilarni deseti put zaredom organizuje projekat “Budi Coolturan”, koji će se održati u periodu od 16. do 18. oktobra 2020. godine u prostorijama event centra”Fabrike”.

Projekat Budi Coolturan ima za cilj da podigne svest mladih o kulturi, ali i da njegovim učesnicima predoči njeno drugačije viđenje. Nastavljajući tradiciju od prošle godine, trudili smo se da obuhvatimo što više dimenzija kulture, kao što su umetnost- film, muzika, književnost, ples i vizuelne umetnosti, ali i svakodnevni život, moda, psihologija, filozofija, istorija, sociologija i teologija.

Cilj nam je da to uradimo na što interaktivniji, zanimljiviji i kreativniji način, te se koncept ovogodišnjeg projekta zasniva na više različitih formi: panel, dvougao, intervju, radionice, izložbe, diskusije i debate.

Ovogodišnji koncept projekta osmišljen je kao kulturnivremeplov. Jedinstvenim putovanjem kroz dekade 20. veka sprovešćemo vas kroz kulturu od 70-ih godina, pa do danas. Za samo dva dana, koliko traje projekat, osvrnucemo se na to šta je nekada predsavljala kultura i kako je ona uticala na današnjicu, a takođe i koje su razlike, a koje sličnosti.

Prvi dan projekta ćemo zajedno uroniti u čudesan svet 70-ih i 80-ih godina. Kroz priču stručnjaka i izvođača uz čije pesme i dan-danas uživamo, upoznaćemo se sa dva velika muzička pravca koji su obeleđili te epohe. Takođe, slušaćemo o tome kako je tekao proces stvaranja filma kroz sve aspekte od živopisnih književnih dela, a i naučiti neke od čuvenih plesnih pokreta ovih epoha- moon walk, robot dance…

Drugi dan smo posvetili novijim epohama- 90-im i modernom dobu, gde će, kroz inspirativan razgovor sa Draganom Bjelogrlićem, učesnici 1 na 1 čuti šta se sve dešavalo u muzici, na filmu, u književnosti, na televiziji, ali i na ulicama 90ih. Takođe, imaće priliku da porazgovaraju sa mladim studentima, umetnicima, koji traže svoje mesto pod suncem u sadašnjoj kulturi.

Osim Dragana Bjeloglića, na projektu ćete imati prilike da slušate i Dragog i Žiku iz Yu grupe, Stanka Crnobrnju, Tihomira Stanića, Gorana Markovića, Divnu Vuksanović imnoge druge značajne licnosti iz sveta kulture.

Glavni cilj projekta Budi Coolturan je da svaki pojedinac, koji je deo kulturnog života današnjice, stekne kritičko razmišljanje o kulturi i da bude svestan da upravo on treba da bude željena promena u svetu, a da će to jedino postići širenju svoje svesti i znanja o kulturi.

Projekat okuplja sve studente Univerziteta u Beogradu koji žele da učestvuju u kulturnoj revoluciji i grade nove temelje kulture.

Prijave za projekat su otvorene do 3. do 12. oktobra 2020. godine na zvaničnom sajtu oraganizacije, dok će sve informacije biti dostupne, kako na zvaničnom sajtu organizacije, tako i na profilima na društvenim mrežama.

Previous articleVirtual EduFair – Kako planirati obrazovanje u vreme korone?
Next articleŽenergija HUB – radionice za devojke koje žele da nauče više o podcast-u!