Home [ volontiranje ] ONLAJN EDU VIKI KAMP

ONLAJN EDU VIKI KAMP

279
0

Vikimedija Srbije vas poziva na Onlajn Edu Viki kamp koji će se održati putem platforme ZOOM 24, 25. i 31. oktobra 2020. godine. Кamp okuplja dobrovoljce koji imaju želju da aktivno doprinose razvoju obrazovnog programa Vikimedije Srbije. Tokom programa učesnici će imati priliku da saznaju na koji način Vikipedija može biti korišćena kao nastavno sredstvo. Radeći zajedno, u timskom duhu, unapređivaće veštine koje će im pomoći da unaprede svoju komunikaciju, način pisanja, pregovaranja i sl., a koje mogu iskoristi prilikom ostvarivanja saradnje sa profesorima na fakultetu ili u drugim obrazovnim institucijama.

Vikipedija, najveći kolaborativni projekat na svetu, sprovodi se na oko 300 jezika. Budući da smo svi okupljeni oko iste ideje slobodni pristup znanju i obrazovanju, zajednički sprovodimo Vikimedijine projekte sa istim entuzijazmom.

Vikimedija Srbije već 15 godina razvija Obrazovni program sa ciljem da se studenti i učenici upoznaju sa Vikipedijom i drugim Viki projektima slobodnog znanja i aktivno rade na njihovom obogađivanju. Ostali ciljevi su: tehnička obuka studenata za korišćenje Vikipedije, širenje informacija o slobodnom znanju i predstavljanje Vikipedije u akademskim krugovima. Pored obrazovnih projekata, Vikimedija Srbije realizovala je dva internacionalna kampa sa Vikimedijancima i Vikipedijancima iz Mađarske i iz Bugarske.

Onlajn Edu Viki kamp je prvi događaj takve vrste, s obzirom na to da je Vikimedija Srbije prethodne četiri godine organizovala kampove širom Srbije. Podstaknuti novonastalom zdravstvenom situacijom i brinući o zdravlju učesnika naših projekata, odlučili smo da ove godine iskoristimo nove tehnologije i da kamp bude održan u onlajn okruženju. Program onlajn Edu Viki kampa biće raznovrstan i obuhvatiće upoznavanje sa idejom slobodnog znanja, primenom Vikipedije u nastavi, Viki ambasadorima, uređivanjem Vikipedije i pisanjem projekata.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanjem ovog formulara do 30. septembra 2020. godine. Učešće je besplatno za sve učesnike. Sa onima koji budu odabrani, biće organizovan onlajn intervju. Svi učesnici su u obavezi da tokom intervjua i kampa imaju uređaj sa kamerom i mikrofonom kako bismo obezbedili aktivno učešće svih učesnika. Za sva pitanja nam se možeš obratiti mejlom na nebojsa.ratkovic@vikimedija.org ili telefonom na 060/7454771.

Vreme: 24, 25. i 31. oktobra 2020. godine

Mesto organizovanja: onlajn

U okviru kampa dobićete:

  • Veštinu pisanja članaka na Vikipediji uz individualnu podršku mentora
  • Znanje o tome kako inkorporirati Vikipediju u obrazovanje
  • Priliku za angažovanjem na zanimljivim i kreativnim projektima Vikimedije Srbije
  • Iskustvo u timskom pisanju projekata, od kojih će najbolji biti nagrađeni
  • Ostvarivanje kontakta sa mladim timom Viki ambasadora i priliku da budete deo tog tima
  • Mogućnost da upoznaju i da se druže sa vršnjacima koji imaju slična interesovanja
  • Sertifikat o učešću

Кo može da se prijavi?

Događaji Vikimedije Srbije su otvoreni za sve dobrovoljce, ali budući da je kamp posvećen učesnicima koji namerevaju da se uključe u tim obrazovnog programa, prednost će imati učenici završne godine srednjih škola i studenti. Od učesnika se očekuje aktivno učešće.

Politika prijateljskog prostora

Događaji Vikimedije Srbije organizuju se u duhu dobre komunikacije, saradnje i kreativnosti. U tom smislu se pretpostavlja dobra namera svih učesnika kojom se stvara prijateljski prostor. Svi učesnici kampa dužni su da poštuju Politiku prijateljskog prostora Vikimedije Srbije.

Autori: Ivana Madžarević, Nebojša Ratković, Vikimedija Srbije

Napomena o autorskim pravima: Edu Viki kamp logo.png, pod cc by-sa-4.0, autora Milana Spasića sa Vikimedijine multimedijalne ostave.