Poziv za učešće u EIT Climate-KIC programu PIONEERS INTO PRACTICE

0

Centar za cirkularnu ekonomiju PKS poziva sve zainteresovane da učestvuju u EIT Climate-KIC programu „Pioniri u praksi“ koji će ove godine biti realizovan ukupno deveti put i ujedno četvrti put u Srbiji. EIT Climate-KIC je najveće EU javno-privatno partnerstvo, angažovano na ublažavanju klimatskih promena i smanjenju emisije ugljenika. Zahvaljujući podršci Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), Climate-KIC aktivno deluje kroz mrežu od oko 400 partnera u 24 zemlje Evrope, među kojima dominiraju kompanije, visokoobrazovne i naučno-istraživačke institucije, lokalne samouprave i organizacije civilnog društva. Više informacija na www.climate-kic.org.

Program “Pioniri u praksi” je najveći EU program profesionalne mobilnosti sa ciljem unapređenja znanja u oblasti klimatskih promena i održivog razvoja.

Program “Pioniri u praksi” obuhvata: online obuku o sistemu inovacija, dve radionice, grupni projektni zadatak u vezi sa realnim lokalnim klimatskim izazovom, radnu praksu u trajanju 4-6 nedelja u nekoj od 19 evropskih zemalja (Bugarska, Češka, Estonia, Finska, Grčka, Hrvatska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Malta, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Španija), lično mentorstvo za unapređenje inovativnih veština i finansijsku podršku projekta za troškove boravka na radnoj praksi. U programu mogu učestvovati:

  • Pioniri – profesionalci koji rade u nekoj od relevantnih oblasti, žele da unaprede svoja znanja i veštine i koji će biti upućeni na radnu praksu u inostranstvo. Preduslov učešća: univerzitetska diploma, napredno znanje engleskog jezika (minimum B2) i najmanje 2 godine radnog iskustva u relevantnim oblastima, prebivalište u nekoj od zemalja koje učestvuju i spremnost da pohađa sve segmenate programa.
  • Domaćini – kompanije/institucije/organizacije koje žele da ugoste profesionalca iz inostranstva i angažuju ga na konkretnom projektu bez troškova. Domaćini treba da obezbeđe radne uslove i pruže podršku pioniru u definisanju i realizaciji radnog zadatka.
  • Vlasnici lokalnih izazova – kompanije/institucije/organizacije definišu lokalni klimatski izazov i pružaju podršku pionirima pri osmišljavanju i razradi rešenja, u okviru grupnog projektnog rada.

Usled uticaja korona pandemije, program Pioniri biće ove godine implementiran u nešto izmenjenom formatu: uvodna radionica i grupni projektni zadatak biće online, dok radna praksa može biti realizovana u fizičkom obliku, ukoliko se stvore uslovi u međuvremenu. Rok za prijavu učešća pionira je 01.06.2020. a domaćina 16.06.2020. Više informacija o programu i prijava učešća na https://pioneers.climate-kic.org.

Pre popunjavanja prijave potrebno je prethodno se registrovati u EIT Climate-KIC zajednici, otvaranjem tzv. „Climate-KIC pasoša“ odnosno centralnog naloga koji vam omogućava da pristupite i ostalim EIT Climate-KIC edukativnim platformama.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama kontaktirajte nas na Cirkularna@pks.rs

Previous articleZum kafica – 45 minuta sa Anom i Jelenom,  karijernim savetnicama  Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu 
Next articleONLINE PANEL: Dostupnost kvalitetnog obrazovanja tokom COVID – 19 pandemije