Home [akcija] Stvar(a)otekino novogodišnje druženje u novim prostorijama

Stvar(a)otekino novogodišnje druženje u novim prostorijama

122
0

Stvar(a)oteka organizuje novogodišnje druženje na novoj lokaciji u ulici Gogoljeva 3 u Novom Sadu. Svi Novosađani koji imaju višak alata, električnih aparata za domaćinstvo, opremu za sport i hobi, koju ne koriste često ili nemaju prostora za skladištenje, iste mogu donirati u subotu, 28.12. i u zamenu ostvariti članstvo u budućoj biblioteci stvari. Posetioci će u periodu od 11 do 15 časovma moći da uživaju u degustaciji toplih napitaka, kao i da se učlane ili svojim dragim osobama kupe poklon – članstvo u prvoj biblioteci stvari u Srbiji.

Kako bi svojim sugrađanima omogućili lak i jednostavan pristup predmetima koji su im neophodni za rekreaciju i zabavu, alate za renoviranje ili popravku doma, kao i uređaje za spremanje zimnice i kolača, Centar za regenerativnu održivost gradova osniva Stvar(a)oteku, prvu biblioteku stvari u Srbiji. Cilj Stvar(a)oteke je da svojim članovim ponudi predmete koji se povremeno koriste bez dodatnih troškova kupovine. Na taj način članovi Stvar(a)oteka štede novac i prostor za skladištenje stvari koje se upotrebljavaju nekoliko puta godišnje. Takođe, deljenjem predmeta čuva se životna sredina, stvara ekološka kultura preusmeravanja neželjenih predmeta u novi ciklus upotrebe i time smanjuje otpad.

Pozamljivanje predmeta u Stvar(a)oteci fukcioniše po principu klasične biblioteke, gde svaki član biblioteke stvari može da na određen period pozajmi potrebni uređaj, alat ili rekvizit za sport i hobi. Svi zainteresovani mogu postati članovi na tri načina. Prvi od načina je uplatom članarine na godinu dana ili šest meseci, a članstvom mogu iznenaditi dragu osobu. Svi koji doniraju predmete u iznosu članarine postaju članovi Stvar(a)oteke što predstavlja drugi način učlanjenja, a istovremeno se i skuplja inventar. I na kraju godišnje članstvo u bilbioteci stvari ostvaruju i volonteri, koji će kroz jednostavne i kratke zadatke u Stvar(a)oteci pomoći da se o njoj čuje u celoj Srbiji. Članovi mogu biti punoletni građani, a učlanjenje se vrši uz priloženu ličnu kartu.