Home [njuz] Ministar Cvetković zaboravio na talente!?

Ministar Cvetković zaboravio na talente!?

25
0

sample5.gifNajtalentovaniji srpski studenti neće ove godine dobiti stipendije vladinog Fonda za mlade talente, jer je Ministarstvo finansija zaboravilo da za njih obezbedi pare u budžetu! Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta i kopredsednik Fonda, kaže za Press da je ministar finansija Mirko Cvetković tu stavku „ispustio greškom".

– U Fondu nema dovoljno novca jer ga nismo dobili iz budžeta. Podsećam da je Vlada formirana tek krajem juna, a mi smo do tada bili na privremenom finansiranju. Propust je napravljen jer je budžet usvojen na brzinu, ekspresno.
Ministar Cvetković je rekao da bi do kraja godine trebalo da se uradi rebalans budžeta za 2007. godinu, pa ćemo videti koliko će para biti odvojeno za Fond. Sramota je što se ovakav propust dogodio, ali šta je bilo, bilo je – pomirljiv je Kovačević.

On veruje da u budžetu za narednu godinu „sigurno neće biti izostavljene" pare za najtalentovanije studente i đake.
– Budžet za 2008. trebalo bi da bude usvojen u januaru i nadam se da će Cvetković predvideti i novac za Fond. Posle ćemo objaviti konkurs, tako da ćemo svim studentima završnih godina, koji tada dobiju stipendiju, retroaktivno isplatiti pare i za ovaj period – tvrdi Kovačević.

Manjkom u budžetu Fonda nezadovoljan je i Boško Blagojević, student završne godine Poljoprivrednog fakulteta u Novog Sadu, koji je hteo da konkuriše za stipendiju.
– Ta stipendija mi je bila podsticaj cele prošle godine. Zbog nje sam se potrudio, očistio godinu i „nagurao" prosek 9,27. Nisam mogao da verujem kada su mi rekli da ove godine nema para za finansiranje mladih talenata. Užasno sam se razočarao, osećam se prevarenim – žali se Blagojević.

Fond za mlade talente osnovan je 2005. godine sa ciljem da finansijski podrži školovanje i usavršavanje najboljih studenata i učenika, a na njegovom čelu nalazi se premijer Vojislav Koštunica.
Uslovi za učešće na konkursu su da student bude državljanin Srbije, da je na završnoj godini fakulteta, da ima položene sve ispite iz prethodnih godina i da ima prosek ocena veći od 8,5.
Stipendisti su, to je naročito važno, obavezni da posle završenog fakulteta pet godina rade u Srbiji.

Ministarstvo finansija: Nismo mi krivi!

U Ministarstvu finansija juče su demantovali tvrdnje rektora BU Branka Kovačevića da su oni zaboravili da izdvoje sredstva za talentovane studente. Oni tvrde da ministarstvo odobrava sredstva na predlog samog Fonda!
– Postoji određen budžet Fonda za mlade talente za 2007. godinu, a nadležni u tom fondu odlučuju kako će da raspodele pare, koliko će izdvojiti za finansiranje studenata, koliko za postdiplomce i slično.

Bitno je da ministarstvo odobrava sredstva na predlog samog Fonda! Ukoliko se, ipak, ispostavi da nema dovoljno novca za mlade talente, mi ćemo iz budžeta izdvojiti dodatnih 20 miliona dinara, kako bi se podmirili svi troškovi – ističu u ministarstvu.

Izvor: Press