OBJAVLJENA KNJIGA/DOKTORAT O ROK POEZIJI DŽONIJA ŠTULIĆA

0

Prva doktorska disertacija o rok poeziji na srpskom jeziku, knjiga ROK PESNIK BRANIMIR DŽONI ŠTULIĆ, autora Zlatomira Gajića, objavljena je ove nedelje u izdanju “Službenog glasnika”. Knjiga je dostupna čitaocima na Sajmu knjiga u Beogradu, a od ponedeljka će se naći i u svim knjižarama ove izdavačke kuće u celoj Srbiji i regionu.

 

Monografija Rok pesnik Branimir Džoni Štulić nudi detaljan naučni uvid u poetsko i muzičko stvaralaštvo jednog od najznačajnijih umetnika rokenrola sa prostora bivše Jugoslavije. Pored književno-teorijske analize njegovih pesama i stručnog pregleda odabranih albuma grupe Azra, knjiga nudi i pogled na brojne dileme i polemike vezane za razvoj poetike i muzičkog izraza ovog plodnog autora, kao i uvid u kulturnu politiku, cenzuru i opšti odnos vlasti u SFRJ prema rokenrolu. Naučno-teorijski okvir knjige podrazumeva detaljan uvid u sociološke, kulturološke, muzikološke i poetske segmente rokenrola kao umetničkog pokreta koji je obeležio 20 vek.

 

Autor knjige, dr Zlatomir Gajić, dugogodišnji je profesor, novinar, umetnički kritičar i rok muzičar. Predaje žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde izučava savremeno novinarstvo u štampi i na internetu, kao i odnose medija sa popularnom kulturom i umetnošću. Rok pesnik Branimir Džoni Štulić je njegova prva knjiga.

Previous articlePoziv za podnošenje predloga projekata “Aktivno uključivanje mladih sa invaliditetom/hendikepom u aktivnosti civilnog društva”
Next articlePoziv za učesnike/ce lokalnog hakatona – “Omladina u prvim redovima borbe za socijalnu pravdu”