Home [njuz] “Ratko je kod Smiljke”

“Ratko je kod Smiljke”

85
0

kamera.jpegBeograd — Najtraženiji haški begunac Ratko Mladić živi u Beogradu sa dva cimera studenta – sadržaj kratkog filma koji je postao hit na internetu.U kratkom filmu "Mladići" grupe studenata FDU, koji je poslednjih desetak dana hit na vebsajtu Majspejs,

Ratko Mladić se krije se u stanu svoje stare ljubavi Smilje. Njena dva unuka da bi imali gde da stanuju moraju da žive sa najtraženijim haškim beguncem. U sitkomu se razrađuje ideja kako se svi oni zajedno snalaze.

Reditelj Uroš Tomić objašnjava kako je Ratko Mladić dospeo u situacionu komediju.

"Na ideju smo došli Pavle Vučković i ja. Raspravljali smo kakav bi bio dobar sitkom u Srbiji. Kada smo bili mali voleli smo Alfa i razmišljali smo kakao da napravimo našeg Alfa. Ali, nismo hteli da kopiramo neke strane vanzemaljce pošto to već potoji. I tako smo došli do ideje da bi to mogli da budu Radovan Karadžić ili Ratko Mladić", kaže Tomić.

Tako je Mladić smešten da pregovara sa cimerima hoće li im dati pare za pivo i hoće li biti žurke koju treba provodi u špajzu pišući roman. Kad mu dojadi prijavljuje cimere policiji.

 {YouTubeVideo id=y-2xSCuxKd4}

Scenaristi Darko Stojanović i Pavle Vučković istraživali su Mladićevu biografiju da bi zaključili kakav je on čovek. Autori u seriju unose i neke, politički ozbiljnije momente.

Autori naglašavju da nisu imali naperu da provociraju ili vređaju.

"Mi smo se trudili da to ne bude optužnica ili suđenje. Nismo se bavili time šta je ratko radio . nas je prvensteveno zanimalo šta ratko sada radi i ljudi oko njega šta rade i kako mu je tamo gde jeste", kaže Tomić.

"Potpuno je nebitno gde je on. On može da bude bilo gde na svetu. On je zaista u nekom stanu sa cimerima. To je najgore – čovek živi u šteku. Ovo je ogromni izduvni ventil za ogromnu muku koja nam stoji nad glavom. Prosto treba ljude naterati da se smeju sopstvenoj muci jer će tako svima da nam bude lakše", kaže Vladimir Marković.

Scenaristi su napisali još desetak epizoda u kojima bi kroz "Mladiće" trebalo da prođe čitava plejada likova povezanih sa Ratkom Mladićem, uključujući Radovana Karaždića, Karlu del Ponte i ljude iz vlasti. Nadaju se da će se neka televizija zainteresovati za njihov sitkom i da će i te epizode biti snimljene.

Izvor: B92