Home Konkursi za tvoj projekat Konkurs koji poziva mlade da prijave problem koji žele da reše u...

Konkurs koji poziva mlade da prijave problem koji žele da reše u svom okruženju – UPSHIFT

219
0

UPSHIFT je stigao u Srbiju!

UPSHIFT je program UNICEF-a i Razlivališta, koji podstiče mlade da rešavaju probleme u svom okruženju, poboljšavaju život u zajednici i preuzimaju stvari u svoje ruke.

 

Da li prepoznaješ problem u svom okruženju?

Želiš zeleniji park, opremljenu biblioteku, razumevanje među vršnjacima, bolju infrastrukturu za svoje starije komšije…imaš drugu ideju koja će unaprediti društvo i prirodu oko tebe?

Da li poznaješ nekoga ko se suočava sa problemom, ali ne znaš kako da pomogneš?

 

Zato smo tu. U okviru UPSHIFT programa organizujemo trodnevne radionice za 10 najboljih ideja koje se prijave na naš konkurs. Tokom 3 dana, timovi će raditi sa mentorima, analizirati problem, steći nove veštine i znanja koje će im pomoći da dođu do željenog rešenja! Pet timova koji budu najvrednije radili dobiće podršku i nagradu od 2000 evra da sprovedu svoju ideju u delo!

Tvoj zadatak je da uočiš problem, okupiš tim koji broji 3-5 članova i prijaviš se preko ovog linka. Ako imaš dodatna pitanja, piši nam putem mejla ili Facebook-a.

UPSHIFT u Srbiji održava se dva puta godišnje, gde smo svaki put usmereni na drugu regiju zemlje. Prvi niz radionica obuhvata grad Beograd i sve opštine koje mu pripadaju.

 

PRIJAVI SE!

 

FAZA 1 – KONKURS

Konkurs traje od 22. maja do 6. juna 2019.

Za to vreme formular za prijavu je otvoren, a vi ste slobodni da nam pišete i postavite pitanje ukoliko imate neku nedoumicu. Uslovi za prijavu na prvi UPSHIFT su:

– svi članovi tima moraju biti uzrasta 13-19 godina

– svi članovi tima moraju živeti na teritoriji Beogradske opštine

– svi članovi tima moraju prisustvovati radionicama u Beogradu u periodu 14-16. juna 2019.

– svi članovi tima treba da imaju želju da menjaju svoje okruženje na bolje 🙂

 

FAZA 2 – SELEKCIJA I PRIPREMA

Nakon što je konkurs zatvoren, UPSHIFT tim bira najbolje ideje koje imaju potencijal da dođu do rešenja. To znači da ćete 8. juna dobiti mejl sa obaveštenjem da li je vaš tim prošao dalje!

Deset najboljih dobija poziv da 14. juna zajedno sa nama krene u UPSHIFT avanturu!

Ovom prilikom će timovi koji uđu u finale dobiti i pripremni zadatak koji će im pomoći da bolje razumeju problem koji žele da reše. Svi timovi su obavezni da ovaj zadatak razrade i donesu ga na radionicu.

 

 

FAZA 3 – RADIONICE

Veliki vikend je stigao!

Nalazimo se 14. juna se u Nordeus-u, u Bulevaru Mihajla Pupina 11.

Tamo nas  čeka tri dana intenzivnog rada. Svakom timu biće dodeljen mentor, koji će vas usmeravati i pomoći vam da kroz analize i planiranje dođete do pravog i realnog rešenja. Na pauzama uz lagani ručak zajedno se družimo sa ostalim timovima i mentorima. 16. jun je poslednji dan UPSHIFT radionice, za koji ćete se spremiti – ovo je svečana prilika da svoje rešenje predstavite pred žirijem.

Od deset finalista, žiri će izabrati 5 najboljih timova koji će dobiti mentorsku pomoć i sredstva u iznosu od 2000 evra koje treba da iskoriste za svoje rešenje.

 

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O UPSHIFT-U

Ovde možeš pronaći sve detaljne informacije o UPSHIFT radionicama.

UPSHIFT u Srbiji se održava kvartalno i svaki put je usmeren na drugu regiju, kako bismo pružili priliku mladima iz cele zemlje.

 

  • Ko može da učestvuje?

Svi mladi od 13-19 godina koji žive u opštinama na koje se odnosi trenutni UPSHIFT. Program je orijentisan na oba pola jednako, bez ikakvih preferencija u korist devojaka ili momaka. Ovim putem posebno ohabrujemo i pozivamo mlade i koji pripadaju raseljenim licima, licima sa invaliditetom i ugroženim grupama, da se prijave za učešće. Prostor i program će biti prilagođeni svim učesnicima.

  • Šta mi treba da se prijavim?

Treba ti tim od 3 do 5 članova, problem koji želiš da rešiš i volja da nađeš rešenje!

Pored toga, ako si maloletan/a, ne zaboravi da od svojih roditelja tražiš dozvolu da, ako budeš odabran/a, prisustvuješ UPSHIFT radionici – trodnevnom druženju sa mentorima i ekipom Razlivališta. Roditelji i staratelji su uvek dobrodošli da nas pozovu i zatraže dodatna objašnjenja o programu.

Programu mogu prisustvovati mladi koji nam donesu potpisano odobrenje od roditelja (formular možeš naći na ovom linku), ili saglasnost o učešću (ako su takmičari punoletni).

  • Kako da se prijavim?

Tvoj zadatak je da uočiš problem i da nam ga, zajedno sa svojim timom, predstaviš. Potrebno je da pratiš prijavni formular i odgovoriš na sva pitanja.

Pored toga, želimo da čujemo i priču iz vašeg ugla – kako i na koji način je taj problem uticao na tebe ili nekoga koga poznaješ. U ovoj fazi ne tražimo rešenje, samo dobro objašnjen problem koji tvoj tim želi da reši.

  • OK, prijavili smo se, šta sad?

Nakon što žiri pregleda svaku prijavu, odabraće 10 timova, koji će biti obavešteni 7. i 8. juna i pozvani na trodnevnu radionicu u Beogradu.

Na radionici te čeka intenzivan rad, ali i zabavno druženje s mentorima na UPSHIFT vikendu. Svi timovi će naučiti kako da prepoznaju, analiziraju i rešavaju probleme u svom okruženju. Pet timova koji predstave rešenja za koje žiri proceni da su u datom trenutku najpogodnija za realizaciju će dobiti po 2.000 eura i mentora da realizuju svoju ideju tokom naredna 3 meseca.

 

GDE? KAD?

UPSHIFT u Beogradu se dešava 14, 15. i 16. juna 2019. godine u novim prostorijama Nordeus Hub-a u Bulevaru Mihajla Pupina 11.

Tokom trajanja radionica biće obezbeđeni obroci i osveženje za sve učesnice i učesnike.

 

UPSHIFT program se sprovodi u zemljama širom sveta. Ako razumeš engleski i želiš da saznaš više o globalnom programu, prati ovaj link.

 

PRIJAVI SE!