Home [ knjige/tribine ] SAN O LJUBAVI I SMRTI

SAN O LJUBAVI I SMRTI

66
0

665.jpgPrvi roman uglednog autora posle dvanaest godina! Reč je o knjizi originalne forme, koja je sačinjena iz dva dela.
KRATAK ROMAN O LJUBAVI: Mladi i učeni Jakov u potrazi za ženom koja ga je opčinila prolazi kroz svetove živih i mrtvih, ljudi i demona, gotovo celu Istočnu Evropu sve do Zemuna a bi se sjedinio sa svojom verenicom u tajanstvenom obredu posmrtnog venčanja.

KRATAK ROMAN O UMIRANJU prati sudbinu Erika Vajsa koji je rođenjem obeležen kao drugačiji od sveta u kojem živi, i njegovo odrastanje u jednom banatskom specijalizovanom domu čiji se mali žitelji, kad usred Drugog svetskog rata ostanu bez lekarske pomoći, udružuju u svojevrsnu bandu. Da li je ludilo u njima ili van njih?

SAN O LJUBAVI I SMRTI: dva romana koji čine jednu celinu posvećenu patnji i ljudskoj mržnji – mračnim vrtlozima istorije protiv kojih je ljubav jedina uteha.

329.jpgFilip David

Filip DAVID (1940, Kragujevac). Diplomirao na Filološkom fakultetu (Jugoslovenska i svetska književnost) i na Akademiji za pozorište, film, radio i TV (grupa Dramaturgija). Književnik, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd. Odstranjen sa TV Beograd 1992. zbog ucesca u organizovanju Nezavisnog sindikata. Jedan od osnivača Nezavisnih pisaca, udruženja osnovanog 1989. u Sarajevu koje je okupljalo najznačajnije pisce iz svih delova bivše Jugoslavije i osnivac Beogradskog kruga (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca, Foruma pisaca i član međunarodne književne asocijacije “Grupa 99” osnovane na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu. Napisao je više TV drama, filmskih scenarija. Objavio tri knjige pripovedaka: “Bunar u tamnoj šumi”, “Zapisi o stvarnom i nestvarnom”, “Princ vatre”, roman “Hodočasnici neba i zemlje”, knjige eseja “Fragmenti iz mračnih vremena” i “Jesmo li čudovišta”, “Svetovi u haosu”. Zajedno sa Mirko Kovačem objavio “Knjigu pisama 1992-1995”. Pripovetke i roman su između ostalih dobili nagrade:Nagradu “Mladosti”, nagradu “Milan Rakić”, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za najbolju knjigu godine, Andrićevu nagradu.

Knjige su mu prevođene na vise jezika, a pripovetke se nalaze u dvadesetak antologija.

Kao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio, izmedju ostalog i na filmovima: “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Ko to tamo peva”, Bure baruta” (nagrada kritike u Veneciji, nagarada Feliks za najbolji evropski film godine), “Poseban tretman” (nagrada u Kanu), “Paviljon 6”, “San zimske noći” (Gran pri filmskog festivala u San Sebastijanu), “Optimisti” (Gran pri u Valjadoidu i Ženevi)…

Redovni profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

http://www.laguna.co.yu/