Home [njuz] Većina fakulteta odobrila upis sa 37 bodova

Većina fakulteta odobrila upis sa 37 bodova

56
0

gifs.gifVećina fakulteta Univerziteta u Beogradu počela je da upisuje studente u narednu godinu, a studije o trošku budžeta se mogu upisati sa osvojenih 37 ESPB bodova osvojenih u prethodnoj godini studija. Na taj način je prihvaćen predlog rektorata Univerziteta koji je, zbog loše prolaznosti na ispitima u protekloj školskoj godini,

snizio kriterijume za upis, te je umesto Zakonom o visokom obrazovanju predviđenih 60, za upis potrebno 37 bodova.
Ipak, prolaznost studenata razlikuje se od fakulteta do fakulteta, pa će tako na Arhitektonskom studenti upisivati narednu godinu samo ako su položili takozvane uslovne predmete i osvojili najmanje 37 bodova.
Ukoliko student nije položio predmete bez kojih nije moguće upisati narednu godinu, neće moći da je upiše.

Hemijski, Stomatološki, Građevinski, Saobraćajni, Filozofski, Filološki, Šumarski, najverovatnije i Elektrotehnički i Mašinski fakulteti upisivaće studente sa osvojenih 37 bodova.
Na Pravoslavno-bogoslovnom fakultetu rečeno nam je da će studenti biti upisivani sa osvojenih 37 bodova, uz upozorenje da se još uvek očekuje definitivna odluka države.

Pravni fakultet je odlučio da studenti upisuju godinu s nepoložena dva ispita bez obzira koji su to ispiti. Kako nam je na Fakultetu obrazloženo, dva nepoložena ispita mogu se preneti iz prve godine u drugu i isto toliko iz druge u treću.
Geografski fakultet je tek ove godine upisao prvu generaciju studenata koji tokom godine sakupljaju poene i bodove. Zato će, kako nam je dekan Srboljub Stamenković rekao, tek od sledeće godine studenti upisivati godinu sa 37 bodova, ukoliko se, u međuvremenu, preporuka Univerziteta ne promeni.

Radmila Mrainković-Nedučin, rektorka Univerziteta u Novom Sadu za Danas kaže da je Senat ovog univerziteta fakultetima preporučio da studente koji su sada na prvoj godini, u narednu godinu kao budžetske upisuju sa osvojenih 40 ESPB bodova.
– Odluka je doneta uz uvažavanje činjenice da se za godinu dana ne može potpuno promeniti režim studija. Na taj način smo izašli u susret studentima. Kako je u prošlom režimu bilo moguće preneti u narednu godinu jednu trećinu ispita, odlučili smo se za 40 bodova – rekla je Marinković-Nedučin.

Nezadovoljstvo Senata novosadskog univerziteta

U saopštenju Senata novosadskog univerziteta navodi se da su njegovi članovi nezadovoljni i zabrinuti zbog nepostojanja zvaničnih odluka i usaglašenih stavova nadležnih organa i akademske zajednice o pitanju prelaznog režima za studente koji su sada na prvoj godini osnovnih akademskih studija.
Pri tom se naglašava da odluke u vezi s prelaznim režimom imaju značajan finansijski aspekt, kako na studente tako i na institucije visokog obrazovanja i ukupne obaveze države u finansiranju fakulteta.

Izvor: Danas