Home [konkursi] Pres vitez: Regionalni festival TV minijatura

Pres vitez: Regionalni festival TV minijatura

64
0

laptop.jpegRegionalni festival TV minijatura – Pres vitez, u organizaciji Društva srpsko-američkog prijateljstva i Udruženja novinara Srbije, ove godine biće održan drugi put.Generalni pokrovitelj univerzitet Megatrend iz Beograda, kao i sponzori univerzitet Singidunum iz Beograda i Fakultet za menadžment iz Novog Sada…

 obezbedili su nagradni fond Festivala koji iznosi oko 100.000 dolara.

Deset odsto fonda odlazi na organizaciju Festivala, a ostatak za nesvakidašnje nagrade – stipendije za osnovne ili poslediplomske studije na pomenutim školama za 10 do 15 novinara.
Propozicije Festivala su da TV minijatura može da traje od tri do devet minuta, rok za njeno slanje je 15. novembar, a adresa je press-vitez@serbia-usa.com.

Ovogodišnje kartegorije su: TV minijature novinara do 35 godina, TV minijature novinara starijih od 35 godina, montaža, kamera, a posebna, tematska kategorija, namenjena samo domaćim novinarima, jeste izveštavanje iz kriznih situacija.
U svakoj kategoriji se dodeljuju zlatna, srebrna i bronzana medalja, i glavna nagrada Gran pri. Žiri je sastavljen od 21 člana – novinara, TV kritičara, predavača, profesora i dekana pomenutih škola.

Javna projekcija radova iz najužeg izbora i veliko zasedanje žirija je 24. novembra u Velikoj sali UNS. Prošle godine bilo je prijavljeno više od sto kandidata. Odziv iz Srbije bio je nešto veći nego iz zemalja regiona, pre svega sa prostora bivše Jugoslavije.
U najuži izbor uđe oko 30 radova. Žiri ih sve ocenjuje ocenama od jedan do pet i oni se potom rangiraju po prosečnoj oceni. Projekcije nagrađenih radova, dodela nagrada i susret učesnika iz regiona su 9. i 10. decembra u Novom Sadu.

Slede projekcije pobedničkih radova po regionu. O uspešnosti Festivala i njegovom konceptu priznatom i u svetu, svedoči i bratimljenje sa evropskim TV festivalom iz Slovačke, zbog čega jednu od nagrada na Pres vitezu dodeljuje i ambasada Slovačke.
Iako su nagrađeni radovi na prošlogodišnjem festivalu bili visokog kvaliteta što su potvrdile i nagrade koje su osvojili na drugim festivalima, opšti nivo Festivala, rečeno je, imao je tek dovoljnu ocenu što govori o neophodnosti postojanja ovakve manifestacije kojom bi se stimulisao i podizao nivo kvaliteta televizijskog novinarstva na ovim prostorima.
Festival podržavaju i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Republičko ministarstvo kulture.

Izvor: Danas