Home [njuz] GODIŠNJA PRIZNANJA KNJIGOSKOPA ZA 2018.

GODIŠNJA PRIZNANJA KNJIGOSKOPA ZA 2018.

112
0

Blog za književnost za decu i mlade Knjigoskop objavio je svoja godišnja priznanja za 2018. godinu. Godišnja priznanja Knjigoskopa dodeljuju se neformalno i njihova uloga je da skrenu pažnju na kvalitetne savremene romane i izdavačke politike u oblasti literature za decu i mlade u Srbiji.

Ove godine priznanja Knjigoskopa dodeljena su u kategorijama za najbolji punoletni muški lik, najbolji punoletni ženski lik, najbolji maloletni muški lik, najbolji maloletni ženski lik, najboljeg negativca, najbolje čudovište, najbolji avanturistički roman za decu, najbolju komediju za decu, najbolji dramski roman za decu, najbolji književni serijal za decu, domaći roman godine za decu, strani roman godine za decu i najbolji roman za mlade.

Dobitnik Zlatnog Knjigoskopa za domaći roman godine za decu je “Sazvežđe violina”, savremena drama Vesne Aleksić (Kreativni centar), dok je za strani roman godine ta čast pripala alternativnoj bajci “Devojčica koja se napila mesečine”, američke književnice Keli Barnhil (Urban Reads). Priznanje za najbolji roman za mlade dobila je buntovnička priča “Drčna”, američke autorke Dženifer Matu (Urban Reads). Spisak svih dobitnika, s obrazloženjem najviših priznanja u svakoj kategoriji, nalazi se na knjigoskop.com/priznanja2018

Blog Knjigoskop je pokrenut pre četiri godine, kao jedini domaći blog specijalizovan za književnost za decu i mlade. Misija Knjigoskopa je da ostvari detaljan uvid u godišnju produkciju domaćih izdavača za decu i mlade, te da preporuči najkvalitetnije iz aktuelne ponude.