Home [njuz] Hip hop sukob zbog hapšenja bosanskog političara

Hip hop sukob zbog hapšenja bosanskog političara

46
0

fmjampr.jpgBosanski hip hop portal FM Jam objavio je pesmu Protestna nota „kojom želi ukazati na problem Ilije Jurišića, zatvorenog u beogradskom zatvoru, žrtvu velikosrpskog terora nad građanima BiH“.Jurišić je bivši predsedavajući Općinskog vijeća Tuzla i član tuzlanskog ratnog Kriznog štaba…. koji je u maju uhapšen na Beogradskom aerodromu i od tada se nalazi u ovdašnjem istražnom zatvoru.
On je jedan od osumnjičenih za napad na kolonu vojnika JNA koja je 15. maja 1992. napuštala Tuzlu, kada je poginulo najmanje 89 ljudi.
Pošto je Jurišić još u zatvoru, a aktivnosti sarajevske diplomatije da se reši njegova sudbina ocenjuju jalovim, FM Jam je organizovao potpisivanje peticije, a tuzlanski reper Adnan Hamidović Frenkie (saradnik Ede Maajke) je snimio pomenutu pesmu, koja se svakodnevno vrti u programima nekih tamošnjih lokalnih radio stanica.
OVDE je link za download pesme Protestna nota, OVDE link za pesmu Frenkie mudžahedin (odgovor na Protestnu notu u izvođenju Mikroa, MC-a iz Ugljevika, R.Srpska), OVDE link za Marčelovu reakciju na inicijativu FM Jama, a OVDE njihov odgovor Marčelu.