Home Mladi su zakon! Održana konferencija “Obrazovanje za 4.0 revoluciju”

Održana konferencija “Obrazovanje za 4.0 revoluciju”

192
0

U ponedeljak, 10. decembra 2018. godine, u Savremenoj gimnaziji u Beogradu održana je završna konferencija programa “Kad porastem biću…” pod nazivom “Obrazovanje za 4.0 revoluciju” – na kojoj su predstavljena zanimanja budućnosti i prilike za studiranje na prestižnim evropskim univerzitetima i fakultetima u okviru LINK grupe.

Više od 100 učesnika konferencije upoznalo se sa principima 4.0 revolucije i konceptom moderne karijere. Konferenciju je organizovalo Udruženje za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva “Connecting”, u saradnji sa kompanijom Via Academica i Institutom za moderno obrazovanje, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, kroz program “Mladi su zakon”, preko Resurs centra Centar za građansko delovanje. 

Na otvaranju konferencije učesnicima su se obratili izvršni direktor UG “Connecting” Deniz Hoti, Marina Petrović, direktor Instituta za moderno obrazovanje i Jovana Tintor, jedna od osnivačica Via Academice. 

Marina Petrović poručila da je uloga obrazovanja da nauči mlade kako da misle, sarađuju i sami uče jer ih očekuje dinamična budućnost puna promena. 

Jovana Tintor je istakla značaj profesionalne orijentacije i poručila je svim učesnicima da je bitno da odaberu odgovarajuću karijeru za sebe, ali i da će za razliku od naših roditelja, imati mogućnost promene profesije tokom karijere što je izuzetna prednost i veliki izazov. Njihova konkurencija je sada ceo svet, ali je i njihovo radno mesto, takođe, ceo svet u doba interneta i globalizacije.

Danas u Srbiji obrazovni programi kao što su Kad porastem biću…Designathon WorksSocial impact AwardDesign for ChangeDostignuća mladih, programi Fondacije Petlja podstiču učenike da sarađuju i da sami uče. Svi navedeni programi fokusirani su na projekte, ne na testove. Podstiču inicijativu i preuizimanje “rizika”, brzo prototipiranje i učenje iz sopstvenih grešaka.

U okviru programa “Na kafi sa zanimanjima budućnosti” srednjoškolci i prosvetni radnici (učesnici konferencije) su u formi World Caffe dijaloga razgovorali sa izuzetnim mladim profesionalcima koji su predstavili svoja profesionalna zanimanja. Aleksandar Linc – Đorđević je predstavio zanimanje Data scientist, Antonio Ankcajan – Creative technologist, Zvjezdana Crnogorac – Preduzetnica, Filip Milenković – Specijalista za inovacije i razvoj softvera, Sanja Ristić – Marketing specijalista, Nikola Veljković – Videograf, Nataša Pantić – Upravljanje projektima. 

Panelom “Kako će izgledati KviS 2030. godine” predstavljen je koncept moderne karijere i uloga obrazovanja u 21. veku. Interaktivni panel u formi Fishbowl dijaloga omogućio je učesnicima konferencije da podele svoja mišljenja sa učesnicima panela – Sonjom Dakić, preduzetnicom, Markom Baturom, defektologom, Aleksandrom Ikonov, master profesorkom biologije, Bojanom Jevtović, projektnom mendažerkom i Denizom Hotijem, moderatorom panela. 

Poruka koju je panel iznedrio glasi: “Svako je odgovoran za svoje obrazovanje”.

U okviru konferencije organizovan je i mini sajam obrazovanja na kojem je Via Academica srednjoškolcima predstavila evropske univerzitete: Univerzitet Cattolica del Sacro Cuore, Univerzitet Tilburg, Univerzitet Ca Foscari, Univerzitet Modul, Swiss Education Group, BHMS, dok je Institut za moderno obrazovanje predstavio: Fakultet savremenih umetnosti, Information Technology School, ITAcademy – međunarodnu školu za najtraženije IT profesije. 

Organizatori su najavili i premijeru filma “Obrazovanje za 4.0 revoluciju” i platformu obrazovanje4revoluciju.rs. Film dokumentuje različite inicijative, lidere u obrazovanju i edukatore koji pokušavaju da prilagode formalni obrazovni sistem ekonomiji znanja i podataka. 

“Naš cilj je da inspirišemo promenu kako bi svi zajedno pripremili našu decu za budućnost koja je već ovde”, zaključili su iz organizacije.