Home [konkursi] Internet konkurs Paula Koelja

Internet konkurs Paula Koelja

37
0

sample_1.gifPaulo Koeljo namerava da svoju poslednju knjigu pretvori u film uz pomoć petnaest reditelja izabranih preko  Interneta.Paulo Koeljo sve je prisutniji na Internetu. „To je medij koji omogućuje direktnu interakciju između pisca i čitalaca“, kaže on. Ova komunikacija upravo dobija zamah: Paulo Koeljo poziva petnaest korisnika Interneta …

 iz svih krajeva sveta da snime film ili komponuju originalnu muziku za priče petnaest likova njegovog novog romana „Veštica iz Portobela“. Učesnici filmskog takmičenja moraće da ispričaju priču iz perspektive jednog od petnaest naratora romana. Pobednici će biti nagrađeni (reditelji sa 3.000, a kompozitori sa 1.500 eura). Učesnici se mogu prijaviti preko Koeljovog bloga www.paulocoelhoblog.com/experimental-witch.

– Želimo da istražimo mogućnosti tehnologije i transformišemo je u umetničko delo, kaže autor. U septembru se širom sveta otvara konkurs „Eksperimentalna veštica“, putem kojeg će njegova najnovija knjiga, „Veštica iz Portobela“ biti pretvorena u film. Koristeći Internet, Paulo Koeljo pozvaće petnaest čitalaca da snime film po Ateninoj priči, sagledanoj iz perspektive jednog od petnaest naratora.

Četiri nezavisna žirija, čiji će sastav biti objavljen uskoro, proučiće materijal i odabrati petnaest najboljih reditelja (po jedan za svaki lik). Potom će materijal biti predat profesionalnom montažeru koji će petnest priča naratora objediniti u jedinstven film – tačno kao u knjizi.

– Glavnu junakinju, Atenu, igraće različite glumice. Ona može biti Afrikanka kod jednog reditelja, a plavuša kod drugog. Ta raznovrsnost verno odražava namere knjige, budući da je reč o jednoj priči ispričanoj iz više uglova“, objašnjava Koeljo. – Kad bude završen, film će biti prikazan na festivalima, a pokušaćemo i sa tradicionalnim načinima distribucije.

Kandidati treba da pristupe sajtu Koeljovog bloga i prijave se za lik koji žele. Elektronskom poštom dobiće potvrdu prijave, zajedno sa pravilima za slanje materijala. Prijave se primaju do 19. marta 2008, a rezultati će biti objavljeni 25. jula 2008.