Home [njuz] Ne upisujte master na svom fakultetu

Ne upisujte master na svom fakultetu

42
0

calendar.gifStudentska unija Srbije savetuje studente da ne upisuju master studije na fakultetima koje su završili, već da, ako žele da nastave školovanje i steknu novo zvanje, to učine na nekom drugom fakultetu. „BU je nekorektan jer je raspisao konkurs, iako je samo pitanje dana kada će Skupština Srbije dati autentično tumačenja Zakona

 o visokom obrazovanju i izjednačiti diplomirane i mastere”, kaže za „24 sata” Nemanja Stamenčić iz SUS-a.

Univerzitet ovog vikenda raspisuje konkurs za upis za master studije, iako je realno da Skupština Srbije izjednači diplomirane i master, što bi automatski značilo da su ih studenti bez potrebe upisivali. Ostaje nejasno šta će biti sa studeantima koji su već upisali master studije, jer Beogradski univerzitet o tome nema jedinstven stav. U isto vreme Ministarstvo prosvete ćuti o tome da li će se i koliko mastera finansirati iz budžeta.

– Pošto Skupština Srbije još nije dala autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju, diplomirani i masteri još zvanično nisu izjednačeni. Međutim, postoji obećanje poslaničkih grupa da će to sigurno biti urađeno. U skladu s trenutnom situacijom u uslovima konkursa, master mogu da upišu i oni koji su završili po starom i oni koji su završili po novom. Formulacija je tačna, ali studenti prethodno moraju da znaju da li im je to zaista i potrebno – upozorava Jelena Ivančević iz Studentske unije Srbije.

Ako Skupština kaže da je diplomirani jednako master, onda diplomcima upis na master i ne treba, osim u slučaju da žele još jednu struku.
– Skupština pravi problem jer nije dala autentično tumačenje na vreme, a Ministarstvo prosvete ne saopštava kvote za upis. Logično bi bilo, ako diplomirani i masteri budu izjednačeni, da se iz budžeta finansira onoliko studenata koliko je završilo dotadašnje studije. Međutim, ministarstvo je prošle godine za njih prebacilo sredstva iz budžeta za magistre, pa se postavlja pitanje šta će učiniti ove godine – ističe Ivančevićeva.

U Rektoratu BU i Ministarstvu prosvete juče niko nije bio raspoložen da razgovara na temu konkursa i kvota za master studije.

J. Subotić

(preuzeto iz "24 sata" od 21.09.2007.)