Home Mladi su zakon! Počeo “Mladi su zakon” projekat “Računajte na nas”

Počeo “Mladi su zakon” projekat “Računajte na nas”

64
0

Članovi i volonteri udruženja “Beogradski centar za osobe sa invaliditetom” počeli su sa realizacijom projekta “Računajte na nas”, podržanog od strane Ministarstva omladine i sporta, kroz program “Mladi su zakon”, preko Resurs centra Centar za građansko delovanje.

Deca gluvih i nagluvih roditelja u Obrenovca susreću se sa izazovima u savladavanju školskog gradiva.  Razlozi su nemogućnost roditelja, da zbog invalidnosti, daju adekvatan doprinos i podršku u savladavanju gradiva i otežana međusobna komunikacija, ali i komunikacija roditelja sa učiteljima i nastavnicima.

Volonteri “Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom” žele da pomognu i u okviru projekta omoguće dodatni rad i podršku sa elementima vršnjačke edukacije. Tokom realizacije projekta biće pružena pomoć i podrška za 15 dece školskog uzrasta iz porodica gluvih i nagluvih roditelja. Volonteri su dobro savladali znakovni jezik kroz radionice u okviru programskih aktivnosti udruženja, groz aktivno učešće i glumu u dvojezičnim pozorišnim predstavama na govornom i znakovnom jeziku. To im omogućuje i bolju komunikaciju sa gluvim roditeljima nego što je imaju nastavnici, koji ne znaju znakovni jezik. Mladi volonteri će kroz radionice, vršnjačku edukaciju, vežbe i obrazovne module svakog vikenda tokom tri meseca raditi sa učenicima iz porodica gluvih u okviru školskih predmeta koji su im najzahtevniji i predstavljaju najveći izazov.

Tokom realizacije projekta planirano je i aktivno učešće i prisustvo kulturnim manifestacijama i događajima u Sportsko-kulturnom centru “Obrenovac” i biblioteci “Vlada Aksentijević”, kao i učešće na turnirima netakmičarskog karaktera u stonom tenisu, fudbalu i šahu.

Prve aktivnosti na projektu obuhvatile su prikupljanje informacija o statusu učenika i njihovog uspeha u matičnoj školi, otkrivanje osnovnih poteškoća u učenju, kao i nastavnih predmeta koji im zadaju najviše poteškoća. Obavljeni su i razgovori sa roditeljima dece, koji su pružili podršku volonterima.