Home [njuz] Sprint do magistrature Borivoja Kruškovića

Sprint do magistrature Borivoja Kruškovića

60
0

knjiga.jpegBorivoje Krušković (25) iz sela Gornja Crnuća, kod Gornjeg Milanovca, verovatno je najmlađi srpski magistar ekonomije, koji je do diplome stigao u rekordno kratkom roku. Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu magistrirao je sa tezom "Upravljanje državom u tržišnoj ekonomiji" i dobio čistu desetku.

Ali, pre toga je na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu diplomirao za samo dve i po godine, kao najbolji student, na smeru Berze i berzansko poslovanje. A upisao ga je tek školske 2002/03, ravno dve i po godine posle mature u srednjoj Ekonomskoj školi u Gornjem Milanovcu!

– Ubrzano studiranje odobrilo mi je Nastavno veće – kaže Borivoje. – Zatim sam polagao dve godine za godinu. Prosek ocena mi je 9,61, a diplomirao sam sa desetkom.
Odmah sam upisao postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Svih deset ispita i dva seminarska rada položio sam za šest meseci. Da je moguća brža procedura, verovatno bih i pre magistrirao.

Dalji planovi Borivoja Kruškovića? Prijaviće, kaže, doktorsku disertaciju, isto na Ekonomskom Fakultetu u Beogradu.
– Molim vas, da ovo obavezno objavite: ne želim ničiju i nikakvu pomoć za školovanje! Veliki ponos osećam upravo zato što su moji roditelji, seljaci Angelina i Dragoljub, kao i moja devojka Olja, sve sami istrpeli. Bez njihove moralne i finansijske podrške, danas ne bih bio magistar – kategoričan je Borivoje.

Podrška

– Sve sam postigao sam i opet ću! Novčana sredstva koja mi je dao "Rubin" iz Kruševca sam vratio. Podrška koju mi je pružila moja osnovna škola "Desanka Maksimović" mnogo mi je značila – kaže Krušković.

Ostaću u Srbiji

Mladim stručnjacima ovog dometa, vlasti u Evropskoj uniji i SAD oberučke nude vize, radna mesta, pozicije. Hoće li i Borivoje da ode?
– Ne bih išao u inostranstvo. Pokušaću da znanjem doprinesem razvoju svoje zemlje, koliko god budem mogao.
Nije sve u novcu, naprotiv! Pozivam sve kolege diplomce, magistre i doktore nauka, da za nju učinimo sve što god možemo. Isplatiće se to, i Srbiji, i nama – skromno odgovara Krušković.

Izvor: Večernje novosti