Home [njuz] Besplatne vize za studente i na duži rok

Besplatne vize za studente i na duži rok

46
0

europassbanner.jpgSrbija i Evropska unija danas će u Briselu potpisati sporazume o viznim olakšicama i o readmisiji, koji će omogućiti da se izdaju besplatne i vize na duži rok studentima, naučnicima, poslovnim ljudima i još nekim kategorijama građana Srbije za putovanja u zemlje evropske dvadesetsedmorice.

Sporazum o viznom režimu, koji će u ime Srbije potpisati ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić, otvoriće put za režim bez viza i stavljanje Srbije na "belu šengensku listu" EU, čim se za to ispune uslovi, rekli su agenciji Beta zvaničnici u Savetu ministara EU.
Ugovor o readmisiji nalaže Srbiji da prihvati povraćaj iz zemalja EU onih srpskih građana koji su tamo ušli bez valjanih dokumenata i dozvola, a to isto se odnosi i na državljane trećih zemalja koji su direktno iz Srbije nelegalno došli na teritoriju država EU.

U ime EU će danas ove sporazume sa Srbijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana potpisati Rui Montero, ministar unutrašnjih poslova Portugalije, predsedavajućeg Unije, kao i evropski komesar za slobode, bezbednost i pravosuđe Franko Fratini.

Konačnu reč o sporazumima sa državama Zapadnog Balkana će 8. i 9. novembra na zasedanju dati ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU, potom će se o njima izjasniti Evropski parlament i sporazumi bi trebalo da stupe na snagu 1. januara 2008, za šta se snažno zalaže portugalsko predsedništvo EU.

Izvor: Danas