Home Konkursi za tvoj projekat Konkurs jubilarne desete PDP konferencije za izložbu grafičkih radova

Konkurs jubilarne desete PDP konferencije za izložbu grafičkih radova

251
0

PDP konferencija raspisuje poziv za učestvovanje na izložbi rizografije pod nazivom Supernovae koja će biti postavljena u okviru desetog izdanja PDP konferencije, od 11 – 14 oktobra 2018. godine

PDP konferencija sa ponosom poziva dizajnere, ilustratore i druge vizuelne stvaraoce da učestvuju na izložbi grafičkih radova na temu:

Caused Effect

Mnogo zvuči kada kažeš decenija rada, posebno kad nekako znaš da si tek sad počeo. Pa se onda pitaš gde si, šta radiš, zašto i kako ide. Introspekcija. Zatim se pitaš kuda si ti uopšte krenuo i da li i dalje tamo hoćeš da odeš. Pokušavaš da smestiš sve u neki kontekst i da tako objasniš ceo sistem uzročno/posledičnih veza, sporadičnih i namernih događaja, dobrih odluka i propusta koji su te učinili time što danas jesi. Ili što misliš da jesi. Artikulišeš. Kalkulišeš. Pokušavaš da zamisliš šta je sledeće, da se projektuješ u nekog budućeg Tebe i pitaš ga da li je zadovoljan. I na kraju sačekaš da sve to jednostavno prođe i da sutra nastaviš tamo gde si krenuo prekjuče, jer kako sad da staneš kad si već toliko odmakao.

Tema Caused Effect je delom autobiografska jer proslava jubileja PDP konferencije nosi sa sobom mnogo preispitivanja i razmišljanja o tome gde smo, šta radimo i gde to vodi. Ovom temom pozivamo i autore da zavire duboko unutar sebe i zapitaju se šta je to šta su uradili do sada, da li su zadovoljni svojim izborma i odlukama i šta je ono čemu teže u budužnosti.

Ulazni kriterijum

Konkurs je internacionalnog karaktera, otvoren za sve zainteresovane svih obrazovanih profila, a organizatori se posebno raduju učešću mladih i studenata svih nivoa studija (Bsc., Msc., PhD.).

Krajnji rok za prijavu radova je 15. Septembar.

Tehničke specifikacije
Radovi se šalju u PDF formatu, veličina svakog fajla ne sme da bude veća od 5 MB. Svaki autor može konkurisati sa najviše tri rada.Nazivi fajlova treba da budu u formatu:

Ime_Prezime_PLAKAT_RedniBrojRada.pdf. Npr. ukoliko šaljete dva rada poslaćete nam fajlove sa nazivima:
Petar_Petrović_PLAKAT_1.pdf
Petar_Petrović_PLAKAT_2.pdf

Radovi će se štampati na Riso štampaču. Format papira je A3 (420 x 297 mm), bele boje, nepremazni. Potrebno je napraviti margine od 15mm sa svih ivica papira. Plakati neće biti obrezani tako da vaš rad mora biti unutar zadatih margina.

Na raspolaganju su 2 boje:
-narandžasta (riso naziv boje: Orange; heksadecimalni kod: ##FF6C2F)
-crna (riso naziv boje: Black; heksadecimalni kod: #000000)
Nije dozvoljeno koristiti ni jednu drugu boju.

Zbog tehnike štampe nije dozvoljeno praviti nijanse od zadatih boja (npr. da napravite boju koja je kombinacija crne 20% i narandžaste 70%). Moguće je preštampavanje boja i na taj način dobijati drugačije nijanse, recimo napravite objekat koji je narandžaste boje 40% pokrivenosti i objekat crne boje sa 20% pokrivenosti, pozicionirajte objekte jedan preko drugog i na mestima gde se preklapaju dobićete željenu nijansu. Izbegavajte velike površine obojene punim tonom jer je moguće da se boja neće sasvim osušiti na tim mestima tako da može doći do mrljanja. Da bi izbegli ove neprilike jednostavno velike površine nemojte bojiti preko 75% pokrivenosti. Linije, tačke, manje objekte možete slobodno bojiti sa 100% pokrivenosti.
Moguća su pomeranja registra u procesu štampe do 1mm. Zbog toga nemojte pozicionirati elemente neposredno jedan uz drugi već napravite blago preklapanje ukoliko želite da tačnije pozicionirate 2 elementa.

Svoj rad obavezno čuvajte u lejerima i u izvornom fajlu kako bi se naknadno mogla uraditi adekvatna priprema za štampu.

Način prijave

Radove šaljete mejlom na adresu: pdp.plakat@gmail.com. Naslov mejla treba da bude u formatu: “Ime Prezime PLAKAT”, npr. “Petar Petrović PLAKAT”.

Svi autori čiji radovi budu odabrani za izložbu dobiće objašnjenje kako da pripreme svoj rad za štampu. Od izuzetnog je značaja da radove čuvate u izvornom fajlu i da koristite lejere u suprotnom će vam biti vrlo teško da odradite pripremu za štampu.

Svaki učesnik čiji rad bude izložen na PDP konferenciji će dobiti sertifikat o učešću na izložbi, a priznanja se dobijaju za najbolja tri rada na izložbi. Najbolji rad dobija i unikatnu statuu PDP konferencije – PDP Cube.

Napomene

Svojim sadržajem radovi ne smeju propagirati rasnu, versku, nacionalnu ili bilo kakvu drugu diskriminaciju.

Organizator zadržava pravo da, po završetku konferencije, celu izložbu, kao i pojedinačne radove sa izložbe, prikaže i u drugim ustanovama u Novom Sadu, u drugim gradovima Srbije, kao i u izložbenim prostorima van granica Srbije. U tom slučaju, autori će biti obavešteni o novom izlaganju njihovih radova.
Organizator zadržava pravo da koristi radove u dokumentaciji koja se tiče PDP konferencije, kao i u svim štampanim i internet medijima, kao i u promotivnim akcijama konferencije, uz obavezno navođenje autora plakata.

Odgovore na sva pitanja možete dobiti na pdp.plakat@gmail.com

O PDP Konferenciji

Deseto izdanje PDP konferencije (ubaciti link: https://www.facebook.com/pdp.novisad) održaće od 11. – 14. oktobra 2018. Na više lokacija u Novom Sadu. Kroz temu ovogodišnje PDP konferencije INCIDENT istražujemo fenomene, kriterijume i katalizatore uspešnosti i postavljamo pitanja: “Da li uspeh u domenima kreativnog stvaralaštva u Srbiji nužno mora biti incidentan i ne u rukama pojedinca (ili grupe) i da li na takvo stanje stvari može svesno da se utiče i kako?” “Koje su to priče o uspehu koje treba da budu realan uzor ljudima sa ovih prostora, šta mogu od njih da primene u svom slučaju i kako treba da dalje deluju kako bi preuzeli budućnost svoje karijere ili opusa u svoje ruke?” Incident kao tema ima za cilj da pokaže da uspeh ne dolazi brzo, niti lako, ali da je pokušaj da se dođe do njega vredan i kao iskustvo i kao aktivnost koja dovodi do njega. Kroz zabavan i blago disonantan način, PDP će usmeriti svoje aktivnosti na to da se mladim ljudima pokaže da nove stvari kreću da se dešavaju i da je moguće oformiti novu domaću scenu koja će biti ekvivalentno kvalitetna kao i bilo koja scena iz bilo koje druge referentne zemlje.