Home [njuz] Cela plata za jednog studenta

Cela plata za jednog studenta

71
0

prodatiknjigu.jpgOd 16.000 studenata Kragujevačkog univerziteta, njih 8.000 su iz drugih gradova, a za školovanje svakog njihove porodice moraju da izdvoje najmanje jednu prosečnu platu mesečno. Cene školarina za samofinansirajuće studente, kojih je više nego onih na republičkom budžetu, kreću se od 25.000 do 143.000 dinara…

 a u studentskom domu ima mesta tek za svakog petnaestog visokoškolca.
Najveći izdaci koji opterećuju kućni budžet porodice sa studentom su smeštaj i hrana.
Samo od kirija gazde koje izdaju sobe sa krevetom studentima godišnje inkasiraju osam miliona evra.

Prema rečima direktora Studentskog centra Mlađana Dimitrijevića, studentima je na raspolaganju 120 soba u tri paviljona sa ukupno 602 ležaja.
– Krevet u studentskom domu košta od 740 do 1.100 dinara mesečno, ali osnovni kriterijumi za dobijanje mesta u njemu su uspeh, prosečna ocena i redovnost studiranja. Interesovanje za prijem u dom je veliko, pa svake godine ispod crte ostane oko 500 studenata – kaže Mlađan Dimitrijević.
I studentska menza je najjeftinija varijanta za ishranu, jer se tri obroka mesečno plaćaju 3.270 dinara.

Od 4.625 brucoša, koji ove godine upisuju neki od 11 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, školovanje će iz svog džepa plaćati njih 2.555.
Kako kaže prorektor za nastavu Univerziteta i profesor na Pravnom fakultetu Zoran Ponjavić, mladi ljudi koji žele da studiraju, a nemaju novca, ukoliko imaju dobar uspeh mogu da dobiju državne stipendije, koje često nisu dovoljne.

Ako prosečan student za školarinu treba da izdvoji svakog meseca 5.000 dinara, a za prijavu svakog ispita od 300 do 800 dinara, i dodatnih 16.000 dinara za stan i hranu, jasno je da se lako potroši suma od 27.000 dinara koliko iznosi prosečna plata u Srbiji.

Grad Kragujevac je, kako tvrdi zamenik gradonačelnika Raša Milenić, jedini koji iz svog budžeta, iako nije obavezan, daje novac za univerzitet. Samo ove godine je iz kase izdvojio 12 miliona dinara u tu svrhu.
Preko Fonda „Dragoslav Srejović“ najuspešnije studente sa prosekom većim od 9,5, a ima ih preko stotinu, lokalna vlast pomaže sa stipendijama od oko 5.000 dinara mesečno.

Marija Živković iz Gornjeg Milanovca ranije je živela u studentskom domu i bilo je dobro.
– Sada plaćam stan 100 evra i to je najveći trošak. Potrebno je još najmanje 8.000 dinara da se prehranim.

Beograđaninu Jakši Moračaninu roditelji plaćaju školovanje u Kragujevcu.
– Hranim se u menzi, i to je dobro jer je jelo kvalitetno i jeftino. Mesečno 170 evra dajem na smeštaj i najnužnije troškove. Ovde su prijave ispita i knjige jako skupe, čak mnogo više nego u Beogradu.

Žika Ceković kaže da je studentima koji su iz drugih sredina mnogo teže nego Kragujevčanima.
– Oni plaćaju smeštaj i hranu, pa je neophodno izgraditi novi studentski kamp. I obnova godine je na našem fakultetu skupa, oko 26.000 dinara, ali izborili smo se da može da se plati na četiri rate.

Izvor: Blic