Home Dešavanja Otvorena kulturna sezona i u biblioteci

Otvorena kulturna sezona i u biblioteci

31
0

pastarchives.jpgNakon letnje pauze, u Biblioteci "Vlada Aksentijević" sutra će od 19 časova biti upriličeno predstavljanje romana Mirjane Mitrović "Emilija Leta".Emilija Leta je ime i izmaštana sudbina prve supruge rimskog cara Maksima Galerija, koji je u trećem veku vladao na ovim prostorima. Istorija nije sačuvala njeno pravo ime, iako se zna da je postojala. Mirjana Mitrović je tu prazninu ispunila manirom vrhunskog pripovedača: smisleno, uzbudljivo, slojevito, vešto komponujući intimnu dramu ostavljene žene i burna previranja u najvećoj imperiji tog vremena.
U pozadini glavnog toka radnje je priča o rađanju hrišćanstva(„…vladari nad telima nisu ni slutili da neko raspet trista godina ranije od njihovih podanika uporno stvara veliku porodicu zasnovanu na praštanju“). Poseban kvalitet ove knjige jeste njena klasična forma; pisana je po svim pravilima teorije književnosti koja važe za roman.
U podnaslovu „Emilije Lete“piše: Ovo je priča o ljubavi koja je nadživela svoj kraj, baš kao i Rimsko carstvo u kome se desila.