Home [njuz] Balkanima 07

Balkanima 07

60
0

balkananimaNajavljujući četvrto izdanje Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA, koji će biti održan od 3. do 7. oktobra 2007. u organizaciji Akademskog filmskog centra Doma kulture „Studentski grad“, tim festivala pripremio je izbor filmova sa prošlogodišnjeg festivala koji će napraviti uvod u festivalsku atmosferu.

Izbor filmova sa prošlogodisnjeg Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA biće prikazan sutra, 12.9.2007. u 20h u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“.

1.            Maestro – Geza M. Toth, MADJARSKA, 08:30

2.            Zec – Run Wrake, VELIKA BRITANIJA, 08:26

3.            Mačka liže šteker – Nikola Stoyanov , BUGARSKA, 01:05

4.            Zatvoren – Albert Radl, NEMACKA, 02:50

5.            Teorija odraza – Darko Bakliza, HRVATSKA, 07:05

6.            Crno na belo – Andrey Tsvetkov, BUGARSKA, 04:30

7.            Bježite drogaši – Katarina и Peat O'Hearn, Petar Garic , CRNA GORA, 04:05

8.            Kobasica za decu – Markus Wende & Andreas Rohde, NEMACKA, 03:30

9.            Snovi i želje – Joanna Quinn, VELIKA BRITANIJA, 09:50

Balkanima  je evropski festival animiranog filma iniciran od strane srpskog ogranka Medjunarodnog udruzenja filmskih animatora ASIFA i od 2004. godine održava se u organizaciji Akademskog filmskog centra Doma kulture „Studentski grad“. Glavni sponzori festivala su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Osnovni cilj festivala je promovisanje animacije u zemlji osnivaća – Srbiji, na Balkanu, zemljama jugoistoćne Evrope i njihovom uklapanju u evropske kulturne tokove. Festival, takodje, ima za cilj da pomogne mladim autorima širom Evrope kroz upoznavanje sa ostvarenjima razvijenijih produkcija i uvodjenjem novih tehnologija.

Festival ima dva takmičarska programa: konkurenciju autorskih filmova razvrastanih po kategorijama i studentsku konkurenciju – pojedinačnih ostvarenja studenata i filmskih škola. Prateći programi sačinjeni su od portreta evropskih majstora animacije, retrospektive srpske animacije i internacionalnih kinematografija, kao i program pod naslovom „Panorama evropskog filma”, prezentovanja stilskih pravaca i novih tehnologija.