Home [stipendije] EKO Serbia – Stipendije za postdiplomske studije na univerzitetima u Grčkoj

EKO Serbia – Stipendije za postdiplomske studije na univerzitetima u Grčkoj

476
0

Poslovna Grupacija Hellenic Petroleum, čija je članica Eko Serbia, drugu godinu za redom organizuje dodelu stipendija studentima iz Srbije za postdiplomske studije na univerzitetima u Grčkoj. Tokom 2017. godine Grupacija je potpisala trogodišnje strateške ugovore o saradnji sa Univerzitetom u Pireju i Univerzitetom tehničkih nauka na Kritu za podršku master programima:

  • Energetska strategija, pravo i ekonomija
  • Naftni inženjering

Saradnja sa univerzitetima podrazumeva stipendije za buduće postdiplomce. Stipendije su i ove godine obezbeđene za ukupno 25 studenata, iz zemalja u kojima posluje Hellenic Petroleum Grupa – Grčka, Kipar, BJR Makedonija, Crna Gora, Bugarska i Srbija.

U ovogodišnjem ciklusu, biće izabrana najmanje 2 studenta iz Srbije za nastavak školovanja u Grčkoj. Pravo apliciranja na master studije u trajanju od 12 i 18 meseci imaće diplomirani studenti iz Srbije koji su diplomu osnovnih studija stekli na nekom od fakulteta inženjerske ili ekonomske struke, a detalji i rok trajanja konkursa biće objavljeni od strane fakulteta.

Ističemo podatak da je u prvoj godini saradnje, tokom 2017, Srbija imala najveći broj prijavljenih studenata na ovaj konkurs. Grupacija Hellenic Petroleum je ovom velikom interesovanju izašla u susret, obezbeđujući čak 4 stipendije za srpske postdiplomce na univerzitetu u Pireju i 2 na univerzitetu na Kritu.

Odabrani studenti imaju mogućnost izbora jednog od dva ponuđena univerziteta. Tokom trajanja programa, pored stipendija koje pokrivaju sve troškove školarine (4.000 i 5.000 evra u zavisnosti od univerziteta), kompanija EKO Serbia će studentima obezbediti redovno primanje nadoknade za troškove smeštaja i života u Grčkoj, u iznosu od 1.000 evra mesečno.

Glavni cilj programa stipendiranja je pružanje prilike studentima da u internacionalnom okruženju steknu naučnu bazu u domenu energetskih poslova. Istraživanja i predavanja na dva Master programa održavaće se na engleskom jeziku, uz korišćenje inovativnih metoda koja uključuju gostujuća predavanja, seminare, istraživačke projekte iz oblasti naftne industrije i energetskog tržišta. Studentima će takođe biti omogućene posete i praktična predavanja u svim kompanijama Hellenic Petroleum-a, ne samo u Grčkoj već i u ostalim zemljama gde Grupacija posluje.

Kao društveno odgovorna kompanija koja ulaže u obrazovanje i podržava istraživanje i inovacije, ponosni smo što ćemo, još jednu godinu za redom, studentima iz naše zemlje pružiti priliku da se nađu među 25 najboljih koji će upisati master studije. Zahvaljujući ovoj saradnji, samo tokom prošle godine, 6 postdiplomaca iz Srbije učilo je na grčkim univerzitetima. Za njihov budući profesionalni razvoj posebno je važno što su učestvovali u istraživačkim energetskim projektima i učili po najsavremenijim programima koji prate nove trendove u oblasti naftne industrije, a koji su usklađeni sa zakonodavstvom Evropske unije“, kaže Vuk Radović, generalni direktor kompanije EKO Serbia.

Cilj saradnje Grupacije Hellenic Petroleum sa Univerzitetom u Pireju i Univerzitetom tehničkih nauka na Kritu je kreiranje centra specijalizovanih postdiplomskih studija koji će obučavati kadrove specijalizovane za rad u naftnoj industriji, kako u Grčkoj tako i u inostranstvu.