Home [njuz] Preminuo Luciano Pavarotti

Preminuo Luciano Pavarotti

81
0

pavarotiJedan od najslavnijih operskih pevača svih vremena, Luciano Pavarotti, preminuo je u svom domu u Modeni u sedamdesetprvoj godini. Pavarotti je u julu 2006. godine operisan od raka pankreasa u New Yorku i od tada se nije pojavljivao na sceni.

Pavarotti je u toku protekle godine imao pet krugova kemoterapije a 8. avgusta je primljen u bolnicu sa temperaturom, da bi bio otpušten iz bolnice dve nedelje kasnije.

Njegov menadžer, Terri Robson, rekla je da je slavni tenor preminuo u svom domu, u četvrtak 6. avgusta, u 05:00 časova po lokalnom vremenu: "Maestro je vodio dugu i tešku borbu sa rakom pankreasa koji mu je na kraju oduzeo život. Kao i u svemu što je radio, i ono što je karatkerisalo njegov život, ostao je pozitivan do kraja, do poslednjeg stadijuma bolesti".

Pavarotti je proveo preko 40 godina na sceni i jedan je od najprodavanijih umetnika na svetu. Samtra se da je odgovoran za približavanje klasične muzike milionima ljudi i da je popularizovao operu. Poznat je i po saradnji sa operskim pevačima Jose Carerras-om i Placido Domingo, a zajedno su nastupali kao ‘Tri Tenora’. Samtra se da su Tri Tenora doprela do preko 1,5 milijardu slušaoca.

Pavarotti je rođen 12. oktobra 1935. godine u Modeni. Pavarotti tek 1956. godine počinje sa časovima pevanja a karijeru počinje u operi "Boemi" tek 1961. godine. Smatra se da je svoj prvi javni nastup van Italije imao u Beogradu ali njegova svetska slava počinje gostovanjem u Metropoliten operi u New Yorku 1971. godine.

{YouTubeVideo id=2uYrmYXsujI}