Home [konkursi] Započeo novi ciklus Holcim Awards takmičenja za održivu izgradnju

Započeo novi ciklus Holcim Awards takmičenja za održivu izgradnju

50
0

 Holcim Fondacija poziva sve koji su na neki način povezani sa projektima održivog razvoja – arhitekte, planere, inžinjere, vlasnike projekata, iz svih zemalja, da se prijave za Holcim Awards takmičenje. Svi projekti čija izgradnja nije započeta pre 1. juna 2007, mogu da učestvuju na konkursu.

Prijavljivanje se vrši na engleskom jeziku, isključivo prijavom na e-mail adresu www.holcimawards.org. Ovim ciklusom Holcim Awards takmičenja uvedena je nova kategorija pod nazivom “Buduća generacija”, otvorena za projekte čiji autori imaju 35 godina i manje. Prilikom prijave mladi autori sami odlučuju da li će konkurisati za nagradu u glavnoj kategoriji ili u kategoriji “Buduća generacija”.

„U prvoj fazi takmičenja biraju se regionalni pobednici pet svetskih regija: Evrope, Severne Amerike, Južne Amerike, Afrike i Bliskog istoka i Azijsko-pacifičke regije. Ceremonijalna proglašenja će se održati 2008. u Madridu, Montrealu, Meksiko Sitiju, Marakešu i Nju Delhiju. Regionalni pobednici se automatski kvalifikuju za takmičenje na globalnom nivou koje će biti održano tokom 2009. godine, a dobitnici globalne nagrade će biti proglašeni u Švajcarskoj, u Maju/Junu 2009. Fond nagrada za svaki region je 270,000 USD, a na globalnom nivou je 650,000 USD.” – naglasio je Gustavo Navaro.
Holcim Awards takmičenje je inicijativa Holcim Fondacije za održivi razvoj, koja je podržana od strane Holcima, jedne od vodećih svetskih kompanija za proizvodnju cementa, betona i agregata, ali je potpuno nezavisna od komercijalnih interesa kompanije Holcim. Žiri koji će ocenjivati pristigle projekte, na regionalnom i globalnom nivou, sačinjavaju nezavisni eksperti koji su uključeni u održivi razvoj društva, građevinarstva, građevinskih materijala i projekata. U izvođenju takmičenja Holcim Fondacija blisko sarađuje i računa na podršku svojih renomiranih partnera, vodećih svetskih tehničkih univerziteta, koji definišu kriterijume i nadležni su za nezavisne žirije.
U ciklusu Holcim Awards koji je održan 2005/2006, konkurisalo je više od 3000 projekata iz 120 zemalja. Zlatnu nagradu, na globalnom nivou, podelili su projekat za urbanu integraciju u Karakasu (Venecuela) i projekat nove glavne železničke stanice u Štutgartu (Nemačka). Srebrna nagrada pripala je regionalnom masterplanu i strategiji za obnovu doline Mulini blizu Amalfi (Italija) a bronza za projekat obnove i jeftine izgradnje domova u Montrealu (Kanada). Više detalja o 46 projekata koji su bili nagrađeni, kao i o samoj Holcim Fondaciji možete naći na veb stranici www.holcimawards.org