Home [ volontiranje ] POZIV ZA VOLONTERE: Reci NE plastičnim kesama u prodavnicama: 11. april 2018.

POZIV ZA VOLONTERE: Reci NE plastičnim kesama u prodavnicama: 11. april 2018.

281
0

Pozivamo vas da se uključite u našu akciju za zašitu prirode i provedete jedan dan u objašnjavanju sugrađanima zašto ne treba da uzimaju plastične kese u prodavnici, već da ponesu sa sobom platnenu torbu. Taj dan će biti 11. april 2018. godine, akcija je u Beogradu, a na akciju vas pozivaju kompanija Delez (Delhaize) i Mladi istraživači Srbije.

Organizator volonterskog programa: Delez Srbija (Delhaize Serbia) je članica međunarodnog trgovinskog lanca Ahold Delhaize koji posluje na tri kontinenta u 11 zemalja. U Srbiji, Delez predstavlja najveći trgovinski lanac domaćih prodavnica Maxi, Tempo i Shop&Go formata.

O volonterskom programu:
Kroz poslovanje jednog od naših lokalnih brendova – Shop&Go radnji želimo da na najbolji način utičemo na živote naših kupaca, kolega i zajednice. Želimo da budemo bolji komšija zajednici u kojoj živimo i radimo. Kroz korporativno volontiranje, veliki broj aktivnosti u domenu zaštite životne sredine, podršku lokalnim zajednicama, kompanija svakog dana pokazuje brigu za okruženje.

Održivo poslovanje sastavni je deo naše strategije „Zajedno smo bolji“ kojom se definiše način na koji kompanija obavlja svoje poslovanje uz snažnu posvećenost principima održivog razvoja. Prilikom izrade strategije fokusirali smo se na oblasti u kojima možemo imati najveći uticaj shodno karakteristikama našeg poslovanja – upotreba jednokratnih plastičnih kesa.
Plastične kese su najpokretniji oblik smeća i zato predstavljaju veliki ekološki problem. Kao lider na ovom tržištu spremni smo da pokrenemo inicijativu – podizanje svesti ljudi o štetnom uticaju tankih plastičnih kesa, promeni navika i ponašanja potrošača i zajedno sa našim kupcima damo doprinos očuvanju životne sredine u Srbiji.

Kako bismo zajedno sa našim kupcima doprineli smanjenju potrošnje plastičnih kesa i zaštiti sredine u kojoj živimo Kompanija Delez u Srbiji ulazi u sistem naplate plastičnih kesa, za početak u Shop&Go formatu i to od 16.04.2018. Naplata kesa predstavlja najbolji način da se smanji njihova upotreba i to i do 80 odsto. Doneli smo stratešku odluku koja ima veze sa odgovornim poslovanjem i težnjom da utičemo na rešavanje problema u društvu i budemo pokretači promena. Imamo iskustva sa drugih tržišta i to nam otvara prostor da sagledamo situaciju iz svih uglova. Prema svim informacijama kojima raspolažemo u zemljama u kojima poslujemo, naplata plastičnih kesa radi očuvanja životne sredine uz uključivanje kupaca u kompletan process predstavljanajbolji mehanizam koji daje dobre rezultate.

Kako bismo pomogli potrošačima da smanje upotrebu tankih plastičnih jesa u svim našim Shop&Go radnjama promovisaćemo i ponovnu upotrebom torbe – cegera, čime se smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu jer će se koristiti manje tankih plastičnih kesa koje najčešće posle jednokratne upotrebe završavaju kao smeće koje se ne može razgraditi lako. U periodu od 09-15.04.2018. će se sprovoditi kampanja podele pamučnih cegera potrošačima za svaki račun preko 1000 din. Nakon ovog period ovi cegeri će moći da se kupe u Shop&Go radnjama po ceni od 99 din.

Zaduženja volontera:
Ovim povodom, 11.04.2018, organizujemo edukativni dan za naše potrošače u 12 radnji u cilju podizanja svesti o štetnom uticaju plastičnih kesa, ponovnoj upotrebi cegera umesto plastičnih kesa i davanja smernica o promeni navika prilikom odlaska u kupovinu zarad očuvanja zajednice u kojoj živimo. Akcija će trajati od 10 do 18 sati i predviđeno je da u tom periodu u svakoj radni budu po 2 volontera. Shop&Go radnje u kojima treba da budu volonteri su:

ADRESA OBJEKATA
Patrisa Lumumbe 84
Bulevar M. Milankovića 120
Slobodana Jovanovića 2
Gunjak bb
Dragiša Brašovana 1
Braće Smiljanić 21, Batajnica
Ljube Vučkovića 3
Stevana Opačića 20
Vidikovački venac 92
Vizantijska 57
Lješka 110
Vojislava Ilića 102

Rad sa volonterima: Volonteri će imati jednu kontakt osobu za sva pitanja i raspodelu obaveza, sa kojom će se upoznati na pripremnom sastanku za volontere. Pripremni sastanak će biti organizovan u Delez prostorijama u Jurija Gagarina 14, na Novom Beogradu, 10. aprila u 10 sati.
Možete očekivati osveženje tokom svog volonterskog radnog dana, a Delhaize vam priprema i poklon iznenađenja. Posle dana akcije, Mladi istraživači Srbije će vam izdati potvrdu o volonterskom radu, ukoliko je budete želeli.

Profil volontera: Nije neophodno nikakvo prethodno znanje ili veština za obavljanje ovog posla. Bitno je samo da želite da pomognete i da možete da se obavežete na ceo dan, 11.04.2018. od 10 do 18 sati, a i da prisustvujete pripremnom sastanku. Sve potrebne informacije ćete dobiti na pripremi, kada ćete imati podršku koordinatora volontera.
Dobrodošli su i maloletni volonteri, ali je na pripremni sastanak potrebno da dođu sa roditeljem ili sa potpisanom saglasnošću roditelja.

Rok i način prijavljivanja:
Prijavu možete naći ovde.
Rok za prijavu je 9. april 2018. Ako ne možete da dođete na pripremni sastanak, nemojte se prijavljivati jer bi bilo teško da vas uključimo.

Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije: Bulevar umetnosti 27, Novi Beograd, www.mis.org.rs, vss@mis.org.rs, tel. 011/3116663