Kako se Kinezi bore protiv zavisnosti od interneta

0

 Britanski dnevnik Daily Telegraph izveštava u utorak o neobičnim kineskim metodima u borbi sa, kako vlasti u Pekingu smatraju, sve ozbiljnijim društvenim problemom zavisnosti od interneta.
Prema podacima vlade u Pekingu, internet u Kini koristi više od 130 miliona ljudi, što tu zemlju stavlja na listu odmah iz Sjedinjenih Država, ali vlasti takođe smatraju, piše Daily Telegraph, da preterano korišćenje interneta doprinosi porastu maloletničke delikvencije, internet kockanju i širenju pornografije.

Ali osim što se oslanjaju na zakon i propise, u prvom redu zatvaranje internet kafea bez dozvole, kineske vlasti uzdaju se i u nove metode za lečenje internet yavisnika, kojih prema rečima sagovornika Daily Telegrapha u zemlji ima deset miliona.
List donosi reportažu iz jednog centra blizu Pekinga u koji ambiciozni roditelji šalju decu da bi se u zapadnjačkom stilu, uz rigoroznu vojničku disciplinu, buđenje u ranu zoru i vežbe, izlečila od svoje loše navike.
Kritičari ovakvog pristupa, međutim, ukazuju na drugu stranu medalje i moguću želju kineskih vlasti da ograniče sveopštu upotrebu interneta i slobodu koju on donosi, piše Daily Telegraph.

Previous articleDan bez kompjutera
Next articleUN upozorava – Sve manje šuma u svetu