Home [njuz] Traže devojke koje ne puše

Traže devojke koje ne puše

46
0

radio.jpegDa li pušite, koliki vam je prosek u indeksu, koliko puta nedeljno se kupate i da li imate partnera, samo su neka od pitanja na koja će studenti koji ove jeseni stižu u Novi Sad morati da odgovore dok traže stan ili sobu. Jer, novosadski stanodavci, znajući da će dolazak 20.000 studenata izazvati pometnju na tržištu nekretnina, rešili su da izvuku najbolje za sebe:

 cene su već povisili za 20 do 30 evra, a uslove koje postavljaju retko ko može da ispuni. Pritom, kako se uverila ekipa „Blica“ koja je proteklih dana pokušala da iznajmi studentski stan, ono što pružaju daleko je od kvalitetnog.
Ako u oglasima piše „komforna soba prve klase“, u praksi to znači sledeće: kauč prekriven sintetičkim čupavcem sa starim plišanim igračkama, niski okrugli sto sa dve fotelje i ogroman orman, a na zidu pocrnele tapete. Na ulazu prostrta stara krpara (da se ne gazi tepih).

– Kuhinja se ne koristi! Posete i društvo ne dolaze u obzir! Neću pozorište u kući. Kupatilo je dozvoljeno, ali tačno mogu da vidim na bojleru koliko se vode troši. Kada se zadržite malo duže u gradu, slobodno pozvonite, jer vi nećete imati ključ. Preko raspusta plaćate polovinu kirije, a ovako 80 evra i to uvek tačno prvog u mesecu – reči su beskompromisne gazdarice koja nas dočekuje u zgradi kod železničke stanice.

Slična tirada može se čuti i na svakoj sledećoj adresi. Momcima je jasno već kada otvore oglasnik da ponude za njih nema: većina stanodavaca traži devojke, nepušače, i to isključivo iz Vojvodine.
Uz to, upotreba kupatila i kuhinje je strogo ograničena. Ni za studenta DIF-a, kako se predstavio novinar Blica, nema popusta – tuširanje najviše jednom dnevno.
– Pa, ovi koji su do sada bili su se kupali samo ujutro ili uveče. Ako još donesete i kompjuter, pa znate li koliko je to struje? Ako hoćete tako može, ali onda kirija nije 80 nego 100 evra – kategorična je gospođa sa Detelinare.

Ukoliko ipak padne dogovor oko kuhinje i kupatila, na red dolaze posete. Većina stanodavaca ne dozvoljava da studentu iko dolazi u posetu, a i izlasci su strogo kontrolisani. Dovođenje momka ili devojke ne dolazi u obzir, a nekima smeta i učenje u dvoje.
– Devojka koja je ovde bila završila je fakultet sa desetkom i nikada ni sa kim nije morala da uči. Ako vam baš treba ta drugarica, vi je dovedite da je vidimo, pa ako se vidi da je dobro dete, može, ali do deset uveče. Ni vi ne možete ostajati kasnije, nećemo mi da odgovaramo za posledice. Ništa dok se fakultet ne završi. Uzgred, koliki vam je prosek? – pitala je potencijalna stanodavka novinarku „Blica“.

Pritom, odbila je da objasni kako to da je cena sobe, odjednom skočila sa 50 na 90 evra. Ni o tome što stanodavci često u oglasima „zaborave“ da napomenu da izdaju dvorišni stan, da je jedino grejno telo stara furuna, ili da se do toaleta prolazi kroz njihovu spavaću sobu, zbora ne sme da bude.
– Šta vas interesuje stan ili nameštaj? – ljutito je zalupila slušalicu stanodavka sa Avijatičarskog naselja, kada su je novinari upitali kako je soba opremljena. Za jednosoban stan od 20 kvadrata traži 110 evra mesečno. Račune, kaže, plaćate onoliko koliko potrošite, ne želeći ni orijentaciono da kaže o kolikoj je sumi reč.
Sve ovo studenti podnose svesni da je navala velika i da će za koji dan cene još porasti.

Novi nameštaj diže cenu

– Cene su jako šarolike, ponuda je velika, ali svake godine u septembru i oktobru, kada dolaze studenti skoče cene stanova. Nekoliko godina unazad stanovi se iznajmljuju već u julu. Nova zgrada i novi nameštaj dižu cenu i za 50 evra, a studenti baš najčešće insistiraju na ovakvim stanovima- priča Slavica Pašćan iz agencija „Megatrans“.

I dalje su najtraženiji Liman I, Centar i Grbavica. U centru nema stana bez najmanje 180 evra. Jako su velike razlike na Limanu, gde je u novim zgradama bližim fakultetima stan skuplji i za 40 evra.
Na Grbavici su najpopuleranije ulice Miše Dimitrijevića u Danila Kiša gde se garsonjere kreću oko 160-170 evra. Ukoliko se studenti odluče da stan nažu preko agencije za to treba da plate od 40 do 50 evra.

Studenti lek protiv samoće

Da uvek postoje i izuzeci koji potvrđuju pravilo, ekipi „Blica“ dokazao je ljubazni stariji gospodin koji je odlučio da primi studente, jer ne može da podnese samoću od kada mu je umrla supruga.
– Tražim 100 evra, a na vama je da li ćete krevet deliti sa cimerom, cimerkom, verenicom… Možete da donesete kompjuter, imate kablovsku televiziju, nema ograničenja oko kuhinje ili kupatila – obećava stanodavac uredne i čiste bračne sobe, gde već godinama ništa nije menjano.

Šta nude stanodavci u Novom Sadu

Garsonjere: Centar 180-200, Liman 170-180, Stara Detelinara 120-130, Nova Detelinara 130-150, Grbavica 160-170, Novo naselje 130-150

Jednosobni: Centar 180-200, Liman 160-200, Stara Detelinara 140, Nova Detelinara 140-150, Grbavica 170-180, Novo naselje 150-160

Dvosobni: Centar 250, Liman 200-250, Stara Detelinara 170, Nova Detelinara 180, Grbavica 200, Novo naselje 180-200

Sobe: Centar 80-100, Liman 80-90, Stara Detelinara 60-80, Nova Detelinara 75-80, Grbavica 75-90, Novo naselje 70-90.

Izvor: Blic