Home [njuz] Rečnik nove kritike

Rečnik nove kritike

52
0

pastarchives.jpgPrilikom izbora kratkih odlomaka iz novinskih recenzija koje će se štampati na omotima novih knjiga treba imati mere i ukusa.Treba izbegavati klišee ("Piše kao anđeo", "Nasmejao me je do suza"), dok su preterani komplimenti ("Zasenio je Tolstoja") loši koliko i preterana suzdržanost ("Jedan od najperspektivnijih pisaca srednje generacije"). U poslednje vreme, s ciljem da se pisac munjevito proslavi, u kritičarski žargon uvukao se ton pučkog pornografskog govora. "Ovo je sranje" – tim je rečima Džon Zorn, popularni džez saksofonista, počastio jedan nedavno objavljeni američki roman.
Golanc, poznati izdavač dobrih krimi romana, zalepio je slične, podjednako rizične pohvale na omot najnovijeg trilera Marka Timlina.
Kritičar Observera kaže da je Timlinov stil "tipično britanski, kao i upotrebljen kondom ostavljen u nekom londonskom taksiju", što bi određenu vrstu čitalaca trebalo da u tren oka ubedi da knjigu pročitaju.
Prikaz u Selectu poredi čitanje Timlinovog romana sa onim što doživljavamo u "onih 15 minuta" (treba se malo napregnuti da bi se ovo razumelo), ali argument koji će bez sumnje ubediti neodlučnog čitaoca dolazi iz časopisa Loaded: "Dobro u p**** m******* ."
Zvezdice su njihove.