Seks rad i mediji – zašto (ne) danas?

0

event naslovna„Svaki ljudski život je vredan poštovanja od onog momenta kada se čovek rodi“; ovim rečima je Tatjana Vojtehovski započela emisiju 1995. godine radeći intervju sa Merlinkom i Sanelom. Merlinka i Sanela bile su transeksualne prostitutke. Vjeran Miladinović Merlinka je ubijen.

 

Počev od tog ključnog trenutka 1995. godine, došli smo do toga da danas – 22 godine kasnije ćutimo o univerzalnoj važnosti ljudskih života. Ćutimo o svim realnim problemima i nevidljivosti pojedinih društvenih grupa. Tabuišemo različitost, tabuišemo pol i rod.

1995. godine bilo je moguće napraviti emisiju koja će ići uživo i u kojoj će javno govoriti deklarisane transeksualne prostitutke koje su iskreno govorile o svom životu i za to dobijale aplauze. Hrabro i bez ustručavanja govorile su ono o čemu mi svi ćutimo – o različitosti, marginalizovanosti i nevidljivosti.

2017. godine to nije moguće uraditi, i osobe koje žele i imaju šta da kažu nema ko da čuje. Seks rad je danas potpuni tabu. Trans osobe su potpuno nevidljive.

Ovim panelom, mi želimo to da promenimo. Kada kažemo „mi“, mislimo na studente „Škole medijske pismenosti“ koju organizuje udruženje građana “Centar za marginu”, mlade ljude koji strastveno skidaju medijski mrak. Festival kvir filma “Merlinka” pružio nam je priliku da uradimo nešto javno i važno, i odabrali smo da nevidljive učinimo vidljivima. Projektom „Dve decenije od kultne emisije sa Merlinkom, Tanja Vojtehovski uživo: Seks rad i mediji – zašto (ne) danas? “ prekidamo dvodecenijsku cenzuru.

Emisija će biti realizovana 7. decembra 2017. godine u prostoru Doma omladine, sa početkom u 19 časova, u okviru „Merlinka“ festivala.

Pokrovitelj: Međunarodni festival kvir filma „Merlinka“

Organizator: Centar za marginu

Moderira: Tamara Urošević, studentkinja “Škole medijske pismenosti”

Link kultne emisije iz 1995. godine: https://www.youtube.com/watch?v=WkbmGzQV7Qg

Previous articleNecenzurisani – KADA MLADI PROGOVORE O VREDNOSTIMA
Next articleInternet prodaja – Upotreba društvenih mreža