Home [njuz] Regionalna kancelarija za saradnju mladih počinje sa radom

Regionalna kancelarija za saradnju mladih počinje sa radom

49
0

02-RYCO-Logotype-RGB-vector-1Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RKSM), organizacija sa sedištem u Tirani, počela je da radi u punom kapacitetu u utorak, 4. jula. Generalni sekretar ove organizacije, Đuro Blanuša, učestvovaće na ovogodišnjem Samitu zapadnog Balkana koji se održava u Trstu, zajedno sa visokim predstavnicima iz regiona i zemalja članica Evropske unije. Tom prilikom on će 12. jula predstaviti prvi program omladinskih razmena za zapadni Balkan.

 

Na poziv Evropske komisije, RKSM će takođe učestvovati i na Forumu mladih Evropske unije i zapadnog Balkana. Ovaj događaj biće organizovan od 11. do 12. jula, paralelno sa Samitom u Trstu. Forum ima za cilj da okupi u konstruktivnoj diskusiji mlade ljude, omladinske radnike, omladinske lidere i druge relevantne aktere uključene u razvoj omladinske politike.

Prvi konkurs za projekte koje će podržati RKSM biće otvoren u oktobru 2017. U narednom periodu sve relevantne informacije o radu RKSM biće objavljivane na zvaničnom sajtu www.rycowb.org.

Kako se RKSM zalaže za multikulturalnost, zaposleni u centralnoj kancelariji u Tirani, ali i u lokalnim kancelarijama koje se otvaraju u glavnim gradovima regiona, dolaze iz različitih učesnica. Pre izvesnog vremena izabran je i zamenik generalnog sekretara, Fatos Mustafa sa Kosova.

RKSM ima tendenciju da postane primer dobre prakse kada je reč o regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu, da doprinese Berlinskom procesu i miroljubivoj i demokratskoj saradnji u regionu. Već na samom početku rada, RKSM će se starati o visokom kvalitetu interkulturalnih i edukativnih, bilateralnih i multilateralnih razmena mladih. Svojim programima razmena RKSM će doprineti boljem međusobnom razumevanju kulturoloških različitosti i razvijanju međusobnog poštovanja kao i zajedničke odgovornosti za razvoj regiona i Evrope, među mladim ljudima sa zapadnog Balkana. Kroz svoj pristup, RKSM podržava konstruktivno suočavanje sa prošlošću i proces pomirenja u regionu.

U saradnji sa istraživačima, univerzitetima i drugim institucijama, RKSM će podržavati i interkulturalne istraživačke projekte u regionu kako bi što adekvatnije odgovorio na svakodnevne situacije, percepcije i potrebe mladih. Takođe, radiće se i na razvoju partnerstava sa institucijama i civilnim društvom kako bi se širile evropske ideje u regionu zapadnog Balkana. U dijalogu sa evropskim partnerima, RKSM će pronalaziti inspiraciju i dobra iskustva sa polja već postojećih međunarodnih razmena mladih i koristiti ih u svom radu.