Home [akcija] Tribina “Održivi razvoj, popularan ali pogrešno shvaćen”

Tribina “Održivi razvoj, popularan ali pogrešno shvaćen”

41
0

Održivi razvojTribina “Održivirazvoj, popularanalipogrešnoshvaćen” održaćeseu četvrtak, 1.junaod 18hukafiću “BarKućica”, BorislavaPekića 15, naVračaru, kaoosvrtnaEvropsku nedelju održivog razvoja. Događaj organizuje Centar za razvoj ideja, a govornici su Mirko Milićević (Jedan stepen Srbije), Sonja Dakić („Daj daj“ pelene) i Mina Radić (arhitekta i urbanista).

 

Cilj tribine je da se upoznamo sa različitim segmentima održivog razvoja sa tri različite tačke gledišta, kao i da saznamo šta podrazumeva bavljenje ovom oblašću. Govornici će nam odgovoriti na to zašto su izabrali da se bave baš ovom oblašću, koliko je ona perspektivna, koje su njene prepreke i šta se u Srbiji tačno podrazumeva pod pojmom „održivi razvoj“. Ulaz je besplatan.

Mirko Milićević je publikacijom „Srbija bez fosilnih goriva“ doprineo globalnom sporazumu za borbu protiv klimatskih promena, koji je započet 2015. godine. Tim od 10 istraživača istraživao je mogućnosti tranzicije na 100% obnovljive izvore energije i potpuni prekid korišćenja fosilnih goriva za proizvodnju energije u Republici Srbiji.

Sonja Dakić je deo biznisa „DajDaj pelene“ koji se bavi proizvodnjom višekratnih pelena od bambusovog vlakna. „DajDaj pelene“ su jedini tekstilni proizvod u Srbiji koji od 2012. godine nosi Eko znak Republike Srbije.

Mina Radić se bavi zelenom gradnjom, odnosno zelenim krovovima i vertikalnim (unutrašnjim i spoljašnjim) baštama. Radna iskustva stekla je u inostranstvu kao gostujući istraživač-saradnik u Nemačkoj i Kataru. 2011.godine, osvojila je prvu nagradu na konkursu „Urbana oaza“ u kategoriji Spoljašnje vertikalne bašte.

Centarzarazvojidejajenevladinaorganizacija čijijefokuspodsticanjerazvojakreativnihidejakodmladih, doksuglavniciljeviunapređivanjenjihovogpoložajaudruštvu, ukazivanjenaaktuelneproblemeirealizacijurazličitihprogramazanjihovuedukaciju, uglavnomu oblastimapreduzetništva, kultureiekologije.