Home [njuz] “StartUp karavan #za5” u 5 gradova u Srbiji

“StartUp karavan #za5” u 5 gradova u Srbiji

114
0

StartUp karavan za5 u Kragujevcu 1 SmallDanas je, za više od 100 srednjoškolaca u Kragujevcu, održana prva radionica o preduzetništvu pod nazivom “Works at Sam svoj gazda”, čime je zvanično označen početak “StartUp karavana #za5” koji će se tokom maja meseca održati u pet gradova u Srbiji. Naredne radionice biće organizovane u prostorijama Privredne komore Srbije, u Beogradu (11. maja), Nišu (16, maja), Novom Sadu (18. maja) i Subotici (22. maja) u terminu od 12 do 14 h.

 

U Srbiji se svaka peta osoba uzrasta od 15-24 godine ubraja u kategoriju „NEET“ (nije zaposlena, nije u sistemu obrazovanja, niti se usavršava), te je edukacija na temu preduzetništva i ohrabrivanje mladih ljudi da i sami postanu preduzetnici od izuzetnog značaja za čitavu ekonomiju naše zemlje.” – istakla je Ana Stojanović, rukovodilac Centra za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

Cilj „StartUp karavana #za5“ je da se studentima i srednjoškolcima na interaktivan i zanimljiv način približi ideja o preduzetništvu i osnovnim koracima za osnivanje i vođenje sopstvenog poslovanja, kao i da ih ohrabri da preduzmu inicijativu i pokrenu sopstveni biznis.

Tokom samih radionica polaznici će dobiti informacije o osnovnim pojmovima preduzetništva, saznati koje forme privrednih društava postoje, koje su prednosti i nedostaci različitih pravnih formi, šta im je sve potrebno za osnivanje preduzeća/ preduzetničke radnje, šta znači biti sam svoj gazda, koja su njihova prava i obaveze i sl. Dok je drugi deo radionica rezervisan za predstavljanje sjajnih poslovnih ideja mladih uspešnih preduzetnika/ca iz gradova u kojima se održavaju radionice.” – istakla je Maja Josić, koordinatorka projekta, Centar E8.

Svi polaznici će dobiti i priručnik za mlade preduzetnike, a imaće i priliku da osmisle svoju poslovnu ideju, odgovore na unapred pripremljena pitanja, koja će im nakon šest meseci biti poslata kao podsetnik.

StartUp karavan #za 5“ je samo jedna od aktivnosti namenjena osnaživanju srednjoškolaca i studenata i sprovodi se u okviru velikog nacionalnog projekta „Budućnost #za5“, koji su pokrenuli „Centar E8“ i „Unija srednjoškolaca Srbije“,a finansijski podržala Coca-Cola Fondacija, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Privredne komore Srbije. Više informacija o samom projektu „Budućnost #za5“ možete pronaći na sajtu www.buducnostza5.rs