Home [ volontiranje ] Poziv za prijave na B/H/S – tvoje volontiranje u okviru „Incoming programa“...

Poziv za prijave na B/H/S – tvoje volontiranje u okviru „Incoming programa“ u Schüler Helfen Leben-u

84
0

shl SmallAktivizam i volontiranje pri Schüler Helfen Leben-u omogućavaju intenzivno učenje, ličnu razmjenu i umrežavanje mladih ljudi. Naš angažman pri tome ne poznaje granice.
Ovom idejom omogućavamo mladima iz Njemačke već dvadeset godina volontiranje na Balkanu, ali i u Njemačkoj, te smo prvi put 2014. godine omogućili mladima iz Bosne i Hercegovine volontiranje u našem uredu u sjevernonjemačkom Neumünster-u. Njegov zaključak: Nešto novo, nešto nevjerojatno! Zbog toga želimo i u sljedećoj generaciji jednu ili dvije od osam pozicija za volontere popuniti osobom iz evropskog inostranstva tj. u našem slučaju sa Balkana. Tražimo mlade ljude koji su već u školi skupljali iskustva u aktivizmu i volontiranju i koji bi zajedno sa kolegama, volonterima iz Njemačke koji su tek završili srednju školu, organizovali Socijalni Dan 2017., te jačali omladinski aktivizam i participaciju u Njemačkoj i Evropi.

 

Volonterski servis
Odgovornost za implementaciju i sprovođenje aktivnosti Socijalni dan je u nadležnosti osam mladih, koji realiziraju svoju volontersku godinu. Tim volontera je dodatno proširen sa jednom ili dvije osobe koje dolaze iz jugoistočne Europe, kroz SHL Income volonterski program. Tim volontera koji rade u uredu u Nezmünsteru ima podršku od SHL koordinatora kao i dva uposlenika koji direkto rade sa timom volontera. Nudimo šest različitih pozicija od Odnosa s javnošću, podrške kroz rad na promotivnim materjalima, dizajniranju, organizovanju različith događaja i komunikacije sa školama i studentima.

Volonteri u Schüler Helfen Lebenu nisu samo pomogači, nego osobe koje preuzmaju odgovornost i samostalno mogu realizirati svoje ideje i projekte. Nudimo vam mogućnost da radite sa svojim vršnjacima, i udruženjima, predstavnicima medija, i drugim relevantnim osobama koje su otvoren za suranju.

Osim što imate mogućnost da učestvujete na generalnim skupštinama Fondacije SHL, učestvovat ćete i uorganizacijiji događaja za odabir projekata (PAT). Dvije sedmice se rezervisane za posjetu projektima koje je SHL podržao u Jugoistočnoj Europui. Ova aktivnost je planirana na početku vaše volonterske godine, kako bi se što bolje upoznali sa radom Fondacije SHL i projektima koje podržavamo.

TVOJA POZICIJA:
Neke pozicije smo već popunili motivisanim mladima – sada tražimo tebe za oblasti regionalne koordinacije ili spovođenje kampanje.
Neophodne dokumente, kao i sve ostale informacije o prijavi kao income-volonter nalaze se na web-stranici našeg regionalnog ureda u Sarajevu – ovdje. Informacije na njemačkom homepage-u www.fsj.shl.info su uopštenije i mogu se u detaljima razlikovati od procedure za incomer-aplikante!
Možete se informirati o različitim pozicijama koje nudumo. Kao primjer jedne pozicije navodimo poziciju regionalnog koordinatora. Ako imaš dodatnih pitanja, slobodno kontaktirajete trenutne volontere ili naš ured u Sarajevu.

Regionalna koordinacija
Zabavno ti je raditi sa mladim ljudima? Voliš da putuješ? Imaš otvoren pristup ljudima? Nije ti problem da govoriš pred grupama ljudi?
Postani regionalni koordinator/ica u udruženju Schüler Helfen Leben! Regionalni koordinatori/ce rade u SHL-u dvostrukim snagama, pa stoga u SHL-u uvijek ima nekoliko mladih koji rade na ovom poslu. Podjeli svoja iskustva i oduševi učenice i učenike za našu stvar! Na turnejama kroz čitavu Njemačku držat ćeš prezentacije i radionice po školama. Šta je Balkan? Šta se dešava u Siriji i Jordanu? Zašto je tako bitno da se u tim oblastima pomaže? Ti približavaš učenicama i učenicima ideju Socijalnog Dana i motiviraš ih da rade za dobrobit njihovih vršnjaka.
Proslavi SHL: Na turnejama kroz čitavu Njemačku ti si lice Schüler Helfen Leben-a. Stupaš u kontakt sa zainteresiranim mladima i informišeš ih na svestran način o našoj organizaciji, našim projektima i aktivizmu pri SHL-u.
Stvaraj kontakte: Zajedno sa svojim timom se umrežavaš sa savjetima/vijećima učenika i drugim organizacijama mladih. Brineš se o aktivnoj saradnji i prenosiš naše tematske sadržaje i ideju Socijalnog Dana kroz seminare i radionice mladima.

U timu se uzajamno podržavate i provodite mnogo vremena putujući zajedno. Stoga bi trebao imati vozačku dozvolu B kategorije.
Imaš još pitanja? Javi se našim regionalnim koordinatorima! Možeš ih kontaktirati preko regio@shl.info ili naš ured u Sarajevu (387) 33 550 660, koji rade zajedno sa kolegama iz Njemačke, i aktuelni incoming-volontera iz BiH, Nikola Simić nikola@schueler-helfen-leben.de.

 

OKVIRNO
Volonterska „služba“ se vrši u Neumünster-u (Schleswig-Holstein). Volontiranje počinje 01.07.2017. dvosedmičnim boravkom u gost-porodici. Od 18.07. do 27.07. se sastaje sljedeća generacija volontera i zajednički priprema za svoju volontersku godinu na pripremnom seminaru. Kraj volontiranja je 18.08.2018. Svi volonteri žive zajedno u stanu u blizini ureda u Neumünster-u. Troškove stanovanja, prateće troškove, telefon i internet plaća udruženje. Sve putne troškove, i troškove hrane (i slično) na službenim putovanjima pokriva Schüler Helfen Leben. SHL također preuzima sve troškove zdravstvenog osiguranja, izdavanja vize i sve ostale troškove koji nastaju „u pripremi“. Dodatno, svi dobrovoljci dobivaju Bahncard50 (karta sa 50% popusta na putovanje vozovima širom Njemačke) i mjesečni džeparac u iznosu od 284€.

PREDUSLOVI
Osnovna očekivanja od volontera:
Volonteri preuzimaju sve aktivnosti udruženja unutar Njemačke nakon četiri sedmice pripreme sa starom generacijom i upravnim odborom. Nakon toga, volonteri rade samostalno iz ureda u Neumünster-u, pri čemu mogu, naravno, u svakom trenutku da traže podršku od bivših volontera ili upravnog odbora.
U svom radu, volonteri imaju dovoljno slobode da mogu u udruženje unijeti mnogo sopstvene inicijative, te da vrše i mijenjaju sopstvene projekte, kako oni misle da bi bili bolji. Pri tome volonteri moraju odgovorno da postupaju sa sredstvima unutar svog budžeta. Fleksibilnost je izuzetno bitna, jer je vjerovatno da će se događaji i seminari dešavati preko vikenda.
Tražimo volontere sa sljedećim predispozicijama:
– Samostalnost i izdržljivost
– Spremnost na kompromise i dobra saradnja sa timom
– Samopouzdanje i odgovornost
– Tolerantnost i saosjećanje
– Interesovanje za rad sa mladima i vršnjacima
– Osnove tehničke sposobnosti (Računar, Auto)

Schüler Helfen Leben smatra da je ovo volontiranje upravo mogućnost ličnog i individualnog razvoja. Iako mnoge pozicije koje raspisujemo predstavljaju veliku mješavinu raznih poslova, od prednosti su iskustva u istim ili sličnim oblastima rada, ali nisu uvijek neophodna. Pojedini zadaci se unutar tima dijele prema zainteresiranosti.

Posebna očekivanja od volontera u incoming-programu
„Income“ mora imati stalnu adresu izvan Njemačke i ne smije imati njemački kao maternji jezik. Dalje, prijavljeni/a nije smio/smjela u zadnjih 5 godina provesti više od šest uzastopnih mjeseci u Njemačkoj.
Volonter bi trebao imati između 18 i 23 godine, biti sposoban da komunicira, pismeno i usmeno, na njemačkom jeziku, što znači da posjeduje jezičko znanje, nivoa B1 evropskog referentnog okvira za jezike (Goethe Institut ili ÖSD) sa perspektivom za daljnju kvalifikaciju kroz jezički kurs koji bi finansirao, po potrebi, SHL. Certifikat, odnosno potvrda poznavanja jezika nije potrebna, samo znanje. Vozačka dozvola je od prednosti.
Pri dobijanju svih dozvola i drugih birokratskih koraka, incoming-volontere prati i finansira SHL, kao i pri „prebacivanju“ na njemačku vozačku dozvolu.
Za uspješno izvršavanje svih obaveza volonter bi trebao imati iskustva sa volonterskim aktivizmom, angažmanom i volontiranjem (Omladinske organizacije i asocijacije, Savjet/Vijeće učenika/studenata, etc.). Za poziciju regionalne koordinacije volonteri trebaju imati iskustva sa organizacijom i planiranjem seminara i radionica kao i u radu sa grupama mladih.

ISKUSTVA (Dobrile, Đane i Stefana) PRIJAŠNJIH VOLONTERA
Nakon par godina aktivizma u omladinskim organizacijama, učešća na raznim seminarima i projektima u Bosni i Hercegovini, pojavila se želja za promjenom i novim izazovima. Kada smo se prijavili za poziciju SHL volontera, u početku je sve bilo zbunjujuće – formulari i tekstovi, sve na njemačkom. Prvo što nam je palo na pamet nakon slanja aplikacije bilo je: „svakako neće mene izabrati“. Da bih danas svoje utiske o tom nevjerojatnom volonterskom iskustvu prenosio drugim mladim ljudima, u nadi da će ih upravo to potaći na sličan angažman.
U početku je bilo teško priviknuti se na novu kulturu, strani jezik, ali nakon dvije sedmice provedene u porodici koja me je ugostila išlo je puno lakše. Nakon predstavljanja posla od strane prijašnjih volontera, tvoja godina počinje osmišljavanjem prezentacija i radionica, o radu Schüler Helfen Leben-a, čiji je cilj da mladima iz Njemačke (godišnje posjetimo oko 1000 škola i imamo sastanke sa preko 10000 studenata) približimo probleme s kojima se susreću mladi na Balkanu, Siriji i Jordanu.
Ne mora mi niko povjerovati, u početku nisam ni sam vjerovao, ali zaista postoje stranci koji žele da Balkan dočeka bolje sutra. Sa takvim ljudima sam ja proveo svoju volontersku godinu. Tome možda najbolje svjedoče divna atmosfera i utisci koje nosim iz Neumünstera.
Volonteri sa Balkana rade na poziciji regionalnog koordinatora, a velika prednost je što se na toj poziciji tri osobe rade zajedno. Ali ova pozicija nosi i puno odgovornosti jer kada krenete sa prezentacijama rada SHL u školama, učenici vjerovano prvi put čuju od vas, o problemima sa kojima se susreću mladi na Balkanu. Prve turneje regionalnih koordinatora počinju već u oktobru. Pored posjeta školama, pravili smo i seminare za mlade ljude u Njemačkoj, koji su bili zainteresirani za teme na kojima radi SHL. Jednostavno, pozicija regionalnog koordinatora/ce je posao koji te neće ostaviti ravnodušnim, i koji zahtijeva mnogo kapaciteta jedne individue, mnogo posvete i ljubavi prema tom poslu, jer zahtijeva konstantnu njegu. Biti regio (kako su nas kolege zvale), poseban je položaj. Niko od ostalih volontera (dizajner, glasnogovornik, komunikator…) ne provodi toliko vremena na putu. Niko ne vidi toliko mladih ljudi koji vjeruju u SHL kao mi. Niko nema toliko kreativne slobode u svom radu kao mi.

Kroz praktičan rad, naučit ćeš mnogo više o toleranciji, timskom radu, međuljudskim odnosima i naravno, o samom sebi. Naravno, nije sve u poslu, slobodno vrijeme smo provodili na različite načine od odlaska na kupanje na Baltičko more, do clubbinga u Hamburgu, i još mnogo toga.
Kada bih opet imali ovakvu priliku, sigurno bih je ponovili, i svakoj bi svim mladim osobama, koja želi razmišljati ”out of the box” preporučila volontersku godinu u SHL-u!

PRIJAVA
Prijave se šalju na njemačkom jeziku, preko e-maila chris@schueler-helfen-leben.de.
Priložiti treba: Pismena prijava, ispunjen prijavni formular (nalazi se online), tabelarni CV i motivaciono pismo (cca. Jedna A4 stranica).
Pitanja oko prijave i procedure se također šalju na chris@schueler-helfen-leben.de ili preko aktuelnog incomer-volontera Nikola Simić nikola@schueler-helfen-leben.de.
Neophodne dokumente, kao i sve ostale informacije o prijavi kao income-volonter nalaze se na web-stranici našeg regionalnog ureda u Sarajevu – www.shl.ba. Informacije na njemačkom homepage-u www.fsj.shl.info su uopštene i mogu se u detaljima razlikovati od procedure za incomer-aplikante! Intervjui nakon prijava će vjerovatno biti održani u Sarajevu i/ili Beogradu u martu 2017. godine.
Prijave se mogu slati do 17.02.2017!