Home [ volontiranje ] #Praksam II – program kvalitetnih praksi kao lek za nezaposlenost mladih

#Praksam II – program kvalitetnih praksi kao lek za nezaposlenost mladih

81
0

PraksamIIJedan od glavnih uzroka visoke stope nezaposlenosti mladih jeste neusklađenost kompetencija mladih i potreba tržišta rada, gde čak 86% mladih smatra da im nedostaju praktična znanja za posao za koji su školovani. Programi praksi su se i u Srbiji i u EU pokazali kao efektivan način za smanjenje nezaposlenosti mladih, ali i za razvoj znanja i veština koje se traže na dinamičnom tržištu rada. Istraživanja pokazuju da 81% praktikanata smatra da su upravo tokom prakse razvili veštine koje su im kasnije koristile na poslu.

 

Polazeći od toga, Beogradska otvorena škola i Privredna komora Srbije, uz podršku Ministarstva omladine isportaSolidar Suisse – Kancelarije u Srbiji, kao i Američke privredne komore (AmCham), razvile su program #Praksam II –Uvođenje mladih u svet rada kroz radne prakse. Cilj programa je da pruži podršku unapređenju zapošljivosti mladih u Srbiji stvaranjem mogućnosti za sticanje radnog iskustva i povezivanje sa svetom rada.

Studenti završnih godina i nezaposleni mladi imaće priliku da od novembra učestvuju u programu #PraksamII koji se realizuje u 19 kompanija širom Srbije i na taj način steknu prvo radno iskustvo, pripreme se za svet rada i steknu kontakte što će im pomoći da dođu do svog prvog zaposlenja.

Tokom oktobra biće odabrani praktikanti i praktikantkinje kojima će tokom četvoromesečne prakse biti dodeljen mentor u kompaniji koji će se starati da se mladi stručno usavrše, ali i da se kvalitetno pripreme za svet rada.

KONKURS ZA PRIJAVLJIVANJE NA PROGRAM #PRAKSAM II JE OTVOREN DO 26. OKTOBRA 2016. GODINE. 

Više informacija o kompanijama koje učestvuju u programu i koja je procedura za prijavljivanje pogledajte OVDE