Međunarodna studentska nedelja u Beogradu

0

ISWiB 1Kao najveći studentski festival u Jugoistočnoj Evropi, Međunarodna studentska nedelja u Beogradu ove godine će se održati od 17. do 24. jula u glavnom gradu Srbije. Udruženje Svetski omladinski talas uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizuje po deseti put festival koji od 2006. godine okuplja više od 200 studenata iz zemlje i inostranstva.

 

Pod sloganom „Generacije slave inovacije“ u Beogradu će se i ove godine okupiti studenti iz više od 50 zemalja sveta u okviru desetog, jubilarnog festivala Međunarodna studentska nedelja u Beogradu, ISWiB (engl: InternationalStudentWeekinBelgrade). Oni će kroz različite edukativne i zabavne sadržaje tokom sedam dana trajanja festivala imati priliku da se međusobno upoznaju, razmenjuju ideje i rade na rešavanju problema iz različitih oblasti života. Cilj manifestacije je razbijanje predrasuda, popularizacija Beograda i Srbije, i rušenje verskih, etničkih i nacionalnih barijera među mladima širom sveta.

Jubilarni festival će kroz svoje kreativne i edukativne radionice obraditi neke od gorućih svetskih problema, kao što su izbeglička kriza i inkluzija ljudi sa posebnim potrebama. Druge radionice, u duhu slogana, prate trendove tehnološkog i preduzetničkog razvoja, dok je radionica joge posvećena duhovnoj strani ličnosti učesnika.

Kao i na prethodnim festivalima, biće organizovani i događaji otvorenog karaktera, kao što je Sajam država, 19. jula, koji svake godine okuplja veliki broj posetilaca, na kojem će učesnici na najbolji način predstaviti svoju zemlju i njena obeležja. Izlažući domaću hranu i piće, obučeni u nacionalnu nošnju zemlje iz koje potiču, studenti će svim zainteresovanim gostima približiti njihovu kulturu i dati priliku da uživaju u čarima dalekih, nepoznatih i egzotičnih krajeva. Svi su dobrodošli da u prostoru Dorćol Platz-a iskuse multikulturalizam u svom najboljem obliku, uz dobru muziku i propratnu žurku. Pored toga participanti će imati priliku da se u toku jednog popodneva upoznaju i sa „beogradskim morem“ na takozvanom slobodnom danu na Adi, ali i sa ostatkom našeg grada kroz organizovane turističke obilaske.

Još jedan od otvorenih događaja jesu i panel diskusije o inovacijama u oblasti tehnologije, koje se održavaju u Opštini Stari grad u ponedeljak, 18. jula, sa početkom od 16:30 časova, a neki od panelista će biti Branislava Antović i Marija Gavrilov.

Tradicionalno, poslednjeg dana festivala, u subotu, 23. jula, biće organizovana svečana ceremonija zatvaranja koja se održava u Dečjem kulturnom centru od 17 časova, a nakon iste će svi učesnici festivala zajedno sa volonterima, gostima i svim zainteresovanima od 19 časova prošetati centrom Beograda i raznolikim i bogatim Defileom zastava zatvoriti ovogodišnji ISWiB festival.

Sve informacije o festivalu i događajima u okviru istog pronađite na sajtu www.iswib.orgi ISWiB fejsbuk stranici.

Previous articleOtvoren konkurs za volontere
Next articleKonkursi za učeničke kredite i stipendije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u školskoj 2016/2017. godini.